Jakie powinno być zdrowe śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – od kilku lat lekarze i dietetycy jak mantrę powtarzają to stwierdzenie. Mimo to wciąż wielu Polaków z niego rezygnuje lub wybiera do jedzenia wysokokaloryczne i naszpikowane cukrem oraz tłuszczem przekąski. Szkoda, bo prawidłowo skomponowane śniadanie zapewni energię i wydajność na cały dzień.

Jakich produktów unikać na śniadanie?

Na początek warto przyjrzeć się liście produktów, których najlepiej unikać przy komponowaniu tego posiłku. Jest ich całkiem sporo, a wiele z nich może działać wyjątkowo szkodliwie na pusty żołądek. Do smakołyków, których na pewno należy nie jeść o tej porze dnia, należą cytrusy. Dlaczego? Pobudzają one wytwarzanie soków trawiennych, przez co ich jedzenie na czczo może przyczynić się do pojawienia zgagi. W podobny sposób działa kwas taninowy zawarty, chociażby w pomidorach. Nie wskazane są też ostre przyprawy oraz słodkie pieczywo, a także  naszpikowane cukrem czekoladowe kremy i płatki śniadaniowe.

Z jakich składników skomponować śniadanie?

Rezygnacja ze wspominanych wyżej produktów nie oznacza, że śniadanie nie może być smaczne. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że będzie ono nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Ważne, by podczas jego przyrządzania stosować się do kilku zasad. Jakich? Po pierwsze, poranny posiłek powinien być bogaty w dostarczające energii białko. Zalecane jest więc jedzenie jajek – pod różnymi postaciami. Po drugie, nie może w nim zabraknąć też zdrowych tłuszczy, zawartych np. w wysokiej jakości masłach orzechowych, które można kupić w sklepie internetowym http://www.primavika.pl/produkty. Co ciekawe, w tego typu produktach nie brakuje też białka, a więc komponując śniadanie na ich bazie, zapewniamy sobie podwójne źródło energii. Po trzecie, dobre śniadanie powinno składać się z węglowodanów, dlatego wskazane są produkty zbożowe – zwłaszcza płatki i kiełki zbożowe.

Przeczytaj także:  Ashwagandha – opinie i właściwości

Jak wygląda zdrowe śniadanie?

Przykładów dań, które sprawdzą się w roli pełnowartościowego śniadania jest całkiem sporo. Jednym z popularniejszych jest owsianka – czyli płatki owsiane z odrobiną wody i owocami oraz przyprawami (np. z cynamonem i imbirem) – do przygotowania której potrzeba zaledwie 3-4 minut. Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszy się też frittata, czyli zapiekana masa jajeczna z dodatkiem różnych składników, np. szynki, szpinaku i sera feta. Nie może również zabraknąć jajecznicy, np. tej z dodatkiem wspomnianego już szpinaku. A co z pieczywem? Najlepszym wyborem będzie to żytnie, które najlepiej smakuje z hummusem, słonecznikowymi pastami, twarogiem i dipami na bazie awokado oraz kolendry.

Zobacz również: Jakie przyprawy powinny znaleźć się w kuchni?

Informacja prawna