Nierafinowany Olej Kokosowy na włosy – właściwości, cena, zastosowanie

olej z kokosu

Od jakiegoś czasu, tu i tam słyszymy i czytamy, że oleje roślinne są produktami służącymi naszemu zdrowiu. Używany od lat, zwykły i niewyróżniający się olej rzepakowy okazał się być skarbnicą cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy zalecają używanie go zarówno do smażenia, jak i do przyprawiania sałatek. Wiele dobrego słyszymy o oleju z pestek dyni, słonecznika i winogron. Podobnie ma się rzecz z olejem lnianym i oczywiście oliwą z oliwek. W niniejszym artykule zajmę się kolejnym roślinnym odkryciem, jakim jest olej kokosowy.

Zainteresowanych zagadnieniem zachęcam do przeczytania całości. Będzie tu mowa o właściwościach oleju z kokosa, jego zastosowaniach, rodzajach, dostępności, cenie, przechowywaniu i działaniu na zdrowie.

Na skróty:

– Właściwości oleju z kokosa
– Olej kokoswy nierafinowany
– Olej kokoswy rafinowany
– Rafinowany czy nierafinowany – Który wybrać?
– Zastosowanie w kosmetyce
– Olej kokosowy na włosy
– Olejowanie włosów
– Efekty stosowania oleju z kokosa
– Czy olej kokosowy jest zdrowy
– Gdzie kupić olej z kokosa
– Jak i gdzie przechowywać olej kokosowy
– Olej kokosowy – zalety

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy, to naturalny produkt pozyskiwany z orzechów kokosowych. Nie ma on nic wspólnego ze szkodzącym zdrowiu olejem palmowym dodawanym do bardzo wielu produktów żywnościowych. Olej z kokosa ma postać półpłynną lub stałą i zależy to od temperatury otoczenia. W temperaturze pokojowej jest stały; powyżej 25 stopni Celsjusza robi się płynny. Kolor jest jasny, a struktura jednolita i gładka. Łatwo rozpływa się w ciepłych dłoniach. Bardzo przyjemnie pachnie kokosem. Najważniejszą właściwością oleju z kokosa jest wysoka zawartość cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Bezpośrednią konsekwencją tego faktu są liczne i zróżnicowane zastosowania tego oleju. Dwa główne, to kulinarne i kosmetyczne. Z oleju kokosowego możemy korzystać na co dzień w kuchni, możemy również stosować go w celach pielęgnacyjnych. W tym kontekście najważniejsze są właściwości nawilżające, wygładzające i antybakteryjne. Odnośnie zastosowania kulinarnego liczą się witaminy, minerały, polifenole, tokoferole, sterole i korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno – właściwości

olej z kokosuOlej z kokosa nierafinowany to produkt, który nie poddano działaniu chemicznemu lub wysokiej temperatury w celu oczyszczenia. Dzięki temu zachowuje on wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki mineralne i witaminy. Nierafinowany olej tego typu charakteryzuje się gładką strukturą, w której widać pojedyncze drobinki. Olej taki ma wyraźny, a jednocześnie delikatny i przyjemny zapach kokosa. Nie poddany procesowi oczyszczania olej kokosowy nadaje się do użytku na zimno. Można dodawać go do sałatek i stosować pielęgnacyjnie na skórę i włosy. Do smażenia się nie nadaje, ponieważ ma niską temperaturę dymienia i po krótkim czasie pali się na patelni. Poza tym, aromat kokosa może przeszkadzać w potrawach mięsnych.

Olej kokosowy rafinowany

Rafinacja to proces oczyszczania jakiemu poddaje się różne oleje roślinne w celu usunięcia z nich potencjalnie zachowanych drobnoustrojów. Proces ten może być przeprowadzany na różne sposoby. Można robić to przy pomocy środków chemicznych lub pary. Rafinowany olej z kokosa jest oczyszczony, co pozbawia go jednocześnie części witamin i minerałów. Nie staje się przez to bezwartościowy, ale ilość korzystnych dla zdrowia mikroelementów zostaje zmniejszona. Olej taki ma idealnie gładką strukturę. Zapach kokosa jest wyczuwalny bardzo słabo lub wcale. Można na nim smażyć, grillować i piec, bo ma wysoką temperaturę dymienia i nie pali się po krótkim czasie. Jest tańszy od oleju nierafinowanego i dłużej nadaje się do spożycia.

Jaki zatem olej kokosowy wybrać: nierafinowany czy rafinowany?

Wybór jednego z tych produktów zależy przede wszystkim od tego, w jakim celu chcemy go używać. Po nierafinowany olej z kokosa warto sięgnąć, gdy chce się go stosować jako naturalny kosmetyk dla skóry i włosów lub jako aromatyczny dodatek do różnego typu dań na zimno. Rafinowany olej kokosowy przyda się tym, którzy chcą przyrządzać na nim gorące dania z mięs, albo używać w łazience przy nietolerancji jego charakterystycznej woni. Decydując się na olej z kokosa poddany rafinacji, warto wybrać ten, który był oczyszczany przy pomocy pary, a nie środków chemicznych. Pozostałości tych środków obniżają jakość produktu. Omijać należy szczególnie olej kokosowy rafinowany za pomocą uwodorniania.

Przeczytaj także:  Manicure hybrydowy – wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć

Olej z kokosa – zastosowanie w kosmetyce

Z uwagi na właściwości antybakteryjne, nawilżające, pielęgnujące i odżywcze, olej kokosowy znajduje częste zastosowanie w kosmetyce. Dodaje się go do preparatów służących pielęgnacji włosów, a także twarzy i ciała. Sam w sobie jest doskonałym kosmetykiem, który przywraca włosom miękkość, elastyczność, jedwabistość i blask. Oprócz tego doskonale oczyszcza skórę, dzięki czemu może być stosowany jako preparat działający przeciwtrądzikowo. Nawilżające i odżywcze właściwości oleju kokosowego sprawiają, że wykorzystuje się go w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej. Olej ten znajdziemy ponadto w kremach do pielęgnacji dłoni, a także w odżywkach do paznokci. Doskonale pielęgnuje skórę rąk i eliminuje problemy z paznokciami, takie jak łamliwość, kruchość, matowość i przebarwienia. Olej z kokosa znajdziemy ponadto w kosmetykach dla niemowląt, w których służy nawilżeniu, natłuszczeniu i ochronie bardzo wrażliwej skóry.

Olej kokosowy na włosy

olejek kokosowy w pielęgnacji włosówOlej, o którym tu mowa jest doskonałym, naturalnym i przyjemnym w użyciu kosmetykiem pielęgnującym włosy. Obecnie większość z nas poddaje swoje włosy różnym zabiegom upiększającym, które pomagają w uzyskaniu pożądanej fryzury, ale samym włosom nie służą. Nie służy im gorące powietrze z suszarki, gorąca prostownica czy lokówka. Nie służą im farby, preparaty prostujące, pianki, lakiery i inne preparaty chemiczne. Codzienne upiększanie włosów przyczynia się do ich przesuszania, osłabiania, łamania się, a nawet wypadania. Najlepszym antidotum na niekorzystne czynniki zewnętrzne jest olej kokosowy do włosów, który daje potrzebne im odżywienie, nawilżenie, porcję witamin i minerałów. Systematyczne stosowanie tego oleju znacznie poprawia zarówno kondycję, jak i wygląd fryzury. Warto pamiętać, że fryzura musi być nie tylko piękna, modna i stylowa, ale także zdrowa!

Olejowanie włosów olejem kokosowym

Zabieg ten jest bardzo prosty i możliwy do wykonania w warunkach domowych. Do pielęgnacji włosów warto stosować nierafinowany olej z kokosa. Zabieg najlepiej wykonywać wieczorem tuż przed udaniem się na spoczynek, ponieważ długotrwałe działanie oleju daje dużo lepsze efekty. Olejowanie włosów zaczynamy od zwilżenia głowy. Nie myjemy jej, bo to trzeba będzie zrobić po zabiegu. Na zwilżone lekko włosy nakładamy niewielką ilość oleju. Zanim to zrobimy, musimy potrzymać go w dłoniach, rozgrzać i uzyskać półpłynną postać. Teraz możemy zacząć wcierać olej w skórę głowy. Robimy to powoli, systematycznie i dokładnie, sięgając i rozgrzewając kolejne porcje kosmetyku. Specyfik warto wetrzeć również w całe włosy. Po nałożeniu oleju, zawijamy głowę ręcznikiem i idziemy spać. Rano po prostu myjemy włosy i gotowe. Jeśli włosy są bardzo zniszczone, suche i łamliwe, olejowanie ich trzeba powtarzać co 2-3 dni przez jakieś dwa tygodnie. Jeśli włosy są w dobrym stanie i chcemy, by w takim pozostały, zabieg wystarczy wykonywać raz na tydzień lub rzadziej.

Olej kokosowy na włosy – efekty

Efekty stosowania oleju z kokosa na włosy są widoczne już po kilku opisanych wyżej zabiegach. Dzięki właściwościom nawilżającym, włosy przestają być matowe, plątać się i puszyć. Zamiast tego, stają się miękkie, gładkie i lśniące. Wyglądają zdrowo i pięknie. Olej z kokosa daje włosom witalność i siłę. Stosowany na noc wzmacnia je od wewnątrz. Działa również na skórę głowy, nawilżając ją i odżywiając. Dzięki temu, znikają podrażnienia i zaczerwienienia, a także szczypanie, swędzenie i łupież towarzyszące przesuszeniu. Pielęgnowane w ten sposób włosy, stają się bardziej odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne, bo tworzy się na nich ochronna warstwa lipidowa. Olej z kokosa chroni włosy przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, zmianami temperatury, przesuszonym powietrzem w pomieszczeniach, zanieczyszczeniami obecnymi w powietrzu, a także szkodliwym działaniem farb, pianek, lakierów i żeli utrwalających fryzurę. Bariera ochronna sprawia, że włosy stają się mniej wrażliwe na wysoką temperaturę podczas suszenia, prostowania i modelowania. O korzystnym działaniu oleju z kokosa na włosy można było przeczytać w naukowym piśmie poświęconym kosmetyce „Journal of Cosmetic Science”. Przedstawiono w nim wyniki badań, w których wykazano, że efekty olejowania włosów zawdzięczamy trójglicerydom kwasu laurynowego, które swą strukturą bardzo przypominają białka będące budulcem włosów. One właśnie pozwalają olejowi dotrzeć do wnętrza włosa i odbudować je.

Przeczytaj także:  Jednodniowa farba do włosów – zmień się na chwilę!

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Zdania naukowców na temat zdrowotnych właściwości oleju kokosowego niestety nie są zbieżne. Zdaniem niektórych, olej ten jest bardzo korzystny dla zdrowia, bo w przeciwieństwie do innych tego typu produktów, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Organizm wykorzystuje go do spalania kalorii i produkcji energii. Zdrowotne właściwości oleju z kokosa przypisuje się głównie trójglicerydom średniołańcuchowym, stanowiącym wyjątkową i unikalną grupę tłuszczów. Wielu specjalistów twierdzi, że olej z kokosa jest równie niekorzystny dla zdrowia jak masło, tłuszcz wołowy i smalec, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Swoje opinie argumentują tym, że olej ten zawiera bardzo dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zatykania żył i tętnic, rozwoju miażdżycy i zawału serca. Takie zdanie prezentują m.in. naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Naukowcy ci nie pozostawili na oleju z kokosa przysłowiowej suchej nitki. Twierdzą, że aż 82% tłuszczów w tym oleju to nasycone kwasy tłuszczowe. To więcej niż w maśle, które zawiera 63%; więcej niż w wołowinie, która zawiera 50%; więcej niż w smalcu, który zawiera 39% tych tłuszczów. Z kolei naukowcy z polskiego Instytutu Żywności i technologii Żywienia twierdzą, że owszem – olej kokosowy zawiera ponad 90% nasyconych kwasów tłuszczowych, ale kwasy te mają różną budowę i nie zawsze szkodzą zdrowiu. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z kokosa należą do średniołańcuchowych, czyli mających średnio długie łańcuchy węglowe. Kwasy te są zupełnie inaczej trawione i wchłaniane niż obecne w tłuszczach zwierzęcych kwasy długołańcuchowe. Polscy naukowcy twierdzą, że badania naukowe nie wykazały szkodliwego działania na organizm nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym. Oczywiście, olej ten zaszkodzi każdemu, kto będzie spożywał go w nadmiarze – dodają uczeni.

Gdzie kupić olej kokosowy?

Olej ten dostępny jest niemal wszędzie!
Można go kupić w aptekach, drogeriach, mydlarniach, sklepach z produktami ekologicznymi i w sklepach spożywczych. Najtańszy olej tego typu oferuje sieć drogerii rossmann i sieć sklepów spożywczych biedronka. Cena oleju z kokosa zależy oczywiście od tego gdzie i kto go wyprodukował i czy jest w pełni naturalny i czysty.

Ile kosztuje ten produkt? We wspomnianych sieciach można kupić słoik zawierający 400g za kilkanaście złotych. W mniejszych drogeriach i sklepach z naturalną żywnością jest droższy i zazwyczaj sprzedawany w mniejszych słoiczkach. Olej nierafinowany kosztuje więcej niż rafinowany. Mało kto wie, że Polska również posiada własną manufakturę oleju kokosowego, gdzie wytwarza się go z orzechów sprowadzanych z Indonezji. Są to naturalne i nierafinowane produkty.

Jak przechowywać olej kokosowy?

olej kokosowyOlej taki powinien być przechowywany w oryginalnym opakowaniu. Najlepiej przechowywać go w niezbyt ciepłym miejscu, bo temperatura wyższa niż 25 stopni Celsjusza zamienia go w płyn i sprzyja zepsuciu. Naczynie, w którym go przechowujemy powinno być szczelnie zamknięte. Gdy mamy nierafinowany olej kokosowy, powinniśmy trzymać go w zaciemnionym miejscu. Dostęp światła może pozbawić olej najcenniejszych witamin i minerałów.

Olej kokosowy – zalety

Najważniejszą zaletą oleju z kokosa jest jego skład chemiczny. Znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, a także sterole, polifenole i tokoferole. Jest w nim bardzo dużo niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Są również wyjątkowe (bo nieszkodliwe) nasycone kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach węglowych. Dzięki właściwościom prozdrowotnym i pielęgnacyjnym, olej kokosowy stanowi doskonały dodatek do potraw, a także naturalny kosmetyk. Spożywając go dostarczamy sobie wielu cennych składników. Pielęgnując włosy, sprawiamy, że są zdrowe, odżywione i nawilżone. Pielęgnując nim skórę zapewniamy jej doskonały wygląd i kondycję. Zaletą nierafinowanego oleju z kokosa jest pełna zawartość witamin, minerałów i chemicznych związków roślinnych. Zaletą rafinowanej wersji tego oleju jest brak charakterystycznego zapachu, uniwersalne zastosowanie, dłuższy termin ważności, niższa cena i możliwość wykorzystywania do smażenia, pieczenia i grillowania.

Zobacz krótką prezentację, przedstawiającą zalety stosowania oleju z kokosa:

Informacja prawna