Jakie przyprawy powinny znaleźć się w kuchni?

przyprawy

Przyprawy i zioła są w stanie pomóc ci nie tylko w uzyskaniu wyjątkowego smaku potraw, lecz także poprawie kondycji organizmu. Wielu lekarzy, dietetyków wskazuje, że duża liczba ziół i przypraw ma bezcenne właściwości dla ludzkiego organizmu. Warto więc zadbać o ich obecność w twojej kuchni.

Przyprawy i zioła, które musisz mieć u siebie w kuchni

Przyprawy do mięs

Przyprawy do ryb

Przyprawy do warzyw

Uniwersalne przyprawy, których nie może zabraknąć w kuchni

Przyprawy i zioła, które musisz mieć u siebie w kuchni

Zanim zaczniesz kupować niektóre z podanych poniżej ziół i przypraw, pamiętaj, że warto robić to w sprawdzonym miejscu. Nie kupuj w przypadkowych sklepach, supermarketach – postaw na wysokiej jakości produkty, jak na przykład przyprawy ze Spiżarni Schronisko Smaków. Warto świadomie wybierać dostawców przypraw, bo ma to w wielu przypadkach przełożenie na ich jakość, zapach, smak i wartości odżywcze. Najbardziej polecane zioła i przyprawy to:

  • liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk – bez tego zestawu nie da się zrobić dobrej zupy, z pewnością nie obędzie się bez nich bulion, zarówno ten mięsny, jak i warzywny;
  • cynamon – idealny dodatek do owsianki, wszelkiego rodzaju potraw z jabłkiem, świetnie komponuje się z imbirem i gałką muszkatołową, ma bezcenne właściwości dla organizmu;
  • curry i kurkuma – korzystać z nich powinni nie tylko miłośnicy kuchni indyjskiej, są to bezcenne przyprawy dla budowania odporności organizmu;
  • bazylia i oregano – must-have w kuchni miłośników dań włoskich, po raz kolejny okazują się jednak także bardzo cenne dla organizmu, szczególnie układu trawiennego.

Przyprawy do mięs

Przyprawienie mięsa to bardzo ważny element jego obróbki. W zależności od typu mięsa stosuje się jednak różne dodatki:

  • do kurczaka najlepiej pasują marynaty z rozmarynu, tymianku lub orientalne – z kolendrą, kuminem, imbirem,
  • indyka przyprawiać warto ostrą papryką, chili oraz słodkimi przyprawami – imbirem, cynamonem,
  • kaczka najlepiej czuje się w towarzystwie cząbru, majeranku, słodkiej papryki i czosnku,
  • do schabu pieczonego warto dodawać majeranek, czosnek, słodką paprykę, rozmaryn,
  • krakówka najlepiej łączy się z rozmarynem, tymiankiem, jałowcem oraz kolendrą,
  • do steków wystarczy sól i pieprz w połączeniu z oliwą z oliwek,
  • do cielęciny pasuje lubczyk, tymianek, oregano lub estragon.

Przyprawy do ryb

Jeśli chodzi o ryby, to lubią one stosunkowo delikatne przyprawy. Musisz pamiętać, że zioła i przyprawy nie powinny zdominować smaku ryby, a go podkreślić i wydobyć. Najpopularniejsze zioła stosowane do ryb to:

  • koperek – idealnie sprawdza się di ryb delikatnych, chudych (dorsza, pstrąga), jak i tłustych (śledzia, łososia),
  • estragon – jest bardziej intensywny, wyróżnia go dominujący smak, natomiast z rybami łączy się idealnie, świetnie pasuje także do innych owoców morza,
  • majeranek – pasuje do śledzia, łososia innych tłustych ryb, można go dodawać także do raków i małży,
  • rozmaryn – podobnie jak majeranek pasuje tylko do tłustych ryb, to idealna przyprawa do węgorza,
  • oregano – świetnie sprawdza się w przypadku ryb delikatnych i chudych,
  • kolendra – warto połączyć ją z cytryną i pieprzem, taką mieszanką możesz doprawić każdy rodzaj ryb.

Przyprawy do warzyw

Warzywa są lekkie, zdrowe i niskokaloryczne, natomiast warto nieco “podkręcić” ich smak z pomocą ziół i przypraw. To alternatywa dla dodatków z glutaminianem sodu. W przypadku różnego rodzaju warzyw sprawdzają się przede wszystkim:

  • bazylia,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • tymianek,
  • oregano,
  • cząber,
  • rozmaryn,
  • mięta.

Dodatkowo danie warzywne można ożywić z pomocą przypraw takich jak chili, cynamon, gałka muszkatołowa, kurkuma.

Uniwersalne przyprawy, których nie może zabraknąć w kuchni

Są takie przyprawy, których po prostu nie może zabraknąć w twojej kuchni. Oczywiście twoja szafka ziół i przypraw powinna być dostosowana do potraw, które gotujesz najczęściej. Wśród przypraw, które sprawdzają się właściwie zawsze i w każdej kuchni znajdują się:

  • chilli,
  • imbir,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • szałwia,
  • cynamon,
  • rozmaryn,
  • kolendra,
  • szafran,
  • czosnek.

Podobne posty:

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]