Właściwości zdrowotne szałwii

Szałwia jest podstawowym ziołem w różnych kuchniach na całym świecie. Jego inne nazwy to szałwia zwyczajna, szałwia lekarska i szałwia lekarska. Należy do rodziny Lamiaceae, obok innych ziół, takich jak oregano, rozmaryn, bazylia i tymianek.

Szałwia ma silny aromat i ziemisty posmak, dlatego jest zwykle używana w niewielkich ilościach. Mimo to jest pełna różnych ważnych składników odżywczych i związków.

Szałwia jest również używana jako naturalny środek czyszczący, pestycyd i podczas rytualnych ceremonii jako kadzidło, dlatego jest uważana za świętą. Stosuje się do okadzania mieszkań, domów czy miejsc pracy, ponieważ idealnie oczyszcza przestrzeń, uwalnia od złych mocy i niekorzystnych wpływów zewnętrznych.

To zielone zioło jest dostępne w postaci świeżej, suszonej lub w postaci oleju – i ma wiele zalet zdrowotnych.

Oto kilka zaskakujących korzyści zdrowotnych szałwii.

Ma wysoka zawartość kilku składników odżywczych

Szałwia zawiera zdrową dawkę witamin i minerałów.

Jedna łyżeczka szałwii pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Szałwia zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi oraz witamin A, C i E.

Co więcej, ta aromatyczna przyprawa zawiera kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas rozmarynowy, kwas elagowy i rutynę – wszystkie one mają wpływ na jej korzystne działanie zdrowotne.

Ponieważ jest spożywana w niewielkich ilościach, szałwia dostarcza tylko znikome ilości węglowodanów, kalorii, białka i błonnika.

Bogata w przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają wzmocnić mechanizmy obronne organizmu, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi.

Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są związkami chemicznymi pochodzenia roślinnego, które działają jako przeciwutleniacze w organizmie.

Kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, elagowy i rutyna – wszystkie występujące w szałwii – są powiązane z imponującymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak mniejsze ryzyko raka i lepsze funkcjonowanie mózgu oraz pamięci.

Może obniżyć poziom cukru we krwi

Liście szałwii zwyczajnej były tradycyjnie stosowane jako lekarstwo na cukrzycę.

Badania na ludziach i zwierzętach wskazują, że może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Wykazano, że u ludzi wyciąg z liści szałwii obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę z podobnym efektem jak rozyglitazon, inny lek przeciwcukrzycowy.

Może wspierać pamięć i koncentrację oraz zdrowie mózgu

Szałwia może wspierać mózg, pamięć i koncentrację na kilka sposobów. Po pierwsze, jest naładowana związkami, które mogą działać jako przeciwutleniacze, które, jak wykazano, buforują system obronny mózgu.

Wydaje się również, że powstrzymuje rozkład chemicznego przekaźnika acetylocholiny (ACH), który odgrywa rolę w pamięci, i którego poziom spada w chorobie Alzheimera.

Wykazano, że u zdrowych dorosłych szałwia poprawia pamięć w małych dawkach. Większe dawki poprawiały także nastrój i zwiększały czujność, spokój i zadowolenie

(Przeczytaj o innych ziołach poprawiających pamięć i koncentrację)

Może obniżyć „zły” cholesterol LDL

Wysoki „zły” cholesterol LDL jest kluczowym czynnikiem ryzyka chorób serca. Szałwia może pomóc obniżyć „zły” cholesterol LDL , który może gromadzić się w tętnicach i potencjalnie powodować uszkodzenia.

Może chronić przed niektórymi nowotworami

Badania na zwierzętach pokazują, że szałwia może zwalczać niektóre rodzaje raka, w tym raka jamy ustnej, okrężnicy, wątroby, szyjki macicy, piersi, skóry i nerek

W tych badaniach wyciągi z szałwii nie tylko hamują wzrost komórek rakowych, ale także stymulują ich śmierć.

Podobne posty:

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]