Nie od dziś wiadomo, że orzechy warto jeść ze względu na ich właściwości odżywcze. Kiedy jednak sięgnąć po nerkowce, a na co mogą pomóc nam daktyle? Podpowiadamy na co mogą pomóc nam różne gatunki orzechów.
Mogą być wykorzystywane jako składniki wielu potraw, ale też jedzone jako bogata w składniki odżywcze przekąska. Orzechy mają wiele zastosowań i zdecydowanie warto je dodać do naszej codziennej diety. Jakie korzyści wiążą się ze spożywaniem poszczególnych gatunków orzechów?
Nerkowce
Badania kanadyjskich naukowców wykazują, że spożywanie nerkowców może uchronić nas przed rozwojem cukrzycy typu 2. Wszystko przez stymulowanie procesu wchłaniania glukozy przez komórki organizmu, które wywołują zjedzone nerkowce. Z racji niskiego indeksu glikemicznego orzechy te poleca się jako element diety diabetykom. To również cenne źródło wielu witamin. Nerkowce zawierają m.in. witaminę C, E oraz K. Pamiętajmy, że witamina E nazywana jest witaminą młodości, ze względu na fakt, że opóźnia proces starzenia się skóry.
Daktyle
Po daktyle sięgają zazwyczaj osoby aktywne fizycznie. Wiadomo bowiem, że te słodkie orzechy są bogatym źródłem cukrów prostych, które dostarczają energii, ale nie wpływają na rosnącą wagę ciała. Ponadto daktyle mogą uzupełnić nam niedobory potasu oraz glikogenu w organizmie. Orzechy te znane są z właściwości zapobiegania miażdżycy. Pomagają w czasie menopauzy, a także podczas zatwardzenia. Daktyle to również bogate źródło błonnika oraz witaminy B3. Ta ostatnia odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz hormonów płciowych.
Pistacje
Pistacje to bez wątpienia wyjątkowe orzechy, szczególnie bogate w wartości odżywcze. Przede wszystkim jako jedyne zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę. Dzięki nim poprawia się praca oczu, a maleje ryzyko pojawienia się na nich plamki żółtej. Co więcej pistacje zawierają nawet więcej potasu niż daktyle. To orzech wskazany zwłaszcza dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Nie zapomnijmy o błonniku i wapniu, czyli ważnych składnikach naszych kości. Badania naukowe wskazują, że spożywanie pistacji chroni przed rozwojem niektórych nowotworów, m.in. prostaty oraz płuc. Różne rodzaje orzechów dostępne na stronie naturalniezdrowe.pl.
Orzechy włoskie
Te popularne w Polsce orzechy również mają sporo właściwości prozdrowotnych. Wystarczy kilka orzechów włoskich, żeby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Już trzy dorodne orzechy uzupełniają codzienną dawkę. Można wręcz zastąpić orzechami najczęściej wskazywane źródło tych kwasów, czyli ryby. Co jeszcze kryją w sobie orzechy włoskie? Jest w nich też L-arginina, czyli istotna dla każdego z nas substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Jedząc orzechy włoskie stosujemy więc profilaktykę chorób serca. Wreszcie kwas elagowy podnosi nam odporność, więc warto sięgać po orzechy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Migdały kalifornijskie
Migdały to kolejny gatunek orzecha bogaty w witaminy. Najwięcej znajdziemy w nich witamin E i B2. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jedząc migdały kalifornijskie możemy też uzupełnić cenne minerały jak miedź, mangan, cynk, fosfor czy potas. To kolejna porcja orzechów, która pomaga w zdobywaniu odporności, ale też wzmacnianiu paznokci i włosów.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to gatunek, który poleca się przede wszystkim mężczyznom. Wszystko za sprawą selenu, czyli pierwiastka poprawiającego jakość nasienia. Ponadto spożywanie orzechów brazylijskich może pomóc w pracy mózgu, co przyda się każdemu. Minerały zawarte w tych orzechach jak np. wapń, mogą wzmocnić nasze zęby i kości, a magnez ukoi nasze nerwy.