Trifle to deser wywodzący się prosto z Anglii. Jest on układany warstwowo, nie wymaga pieczenia. Jego bazowymi składnikami są m.in. pokruszone biszkopty, nasączone alkoholem. Świetnie sprawdza się tutaj sherry. Do tego idzie krem waniliowy, który w naszym przepisie zastąpią lody waniliowe, bita śmietana i ulubione owoce. Wszystkie składniki układa się w naczyniu z przezroczystymi ściankami, żeby podkreślić warstwowość deseru. Trifle jest niezwykle prosty w przygotowaniu i każdy z pewnością sobie z nim poradzi.
Angielski deser Trifle to coś, co prawdopodobnie ma dużo więcej opcji smakowych niż popularne w Polsce pierogi. W standardowym przepisie wykorzystuje się truskawki. Od Was zależy czy przygotujecie go w 5 minut czy w 2 godziny. Oczywiście możecie sami upiec biszkopt i przygotować krem waniliowy na budyniu, jednak my mamy dla Was wersję ekspresową, kiedy goście staną w waszych drzwiach z kwadrans.
Ciasteczkowe Trifle ze słodkim mango i lodami waniliowymi
Przepyszny i mocno waniliowy deser lodowy, wykonany na bazie chrupiących w ustach ciasteczek, truskawek/malin/borówek oraz orzeźwiającego mango i delikatnej ale słodkiej bitej śmietany to idealna opcja do popołudniowej kawki.
Czego potrzebujecie?
Składniki które podajemy wystarczą na około 3 porcje deseru Trifle z lodami waniliowymi.
Jeśli chcecie sami przygotować ciasteczka owsiane, przyda Wam się:
- 75g masła
- 50g brązowego cukru
- 50g mąki pszennej
- 65g płatków owsianych
Możecie śmiało zastąpić je kupnymi, jednak dla co ambitniejszych poradzimy Wam jak je zrobić.
Poza tym zaopatrzcie się w:
- 1 mango
- 300g truskawek/malin/borówek lub innych owoców
- 150ml śmietany 36%, którą będziecie ubijać
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Lody familijne Bracia Koral – Lody jak Dawniej o smaku waniliowym
- Mięta do ozdoby
- Czekolada do starcia na wierzch
Podwijamy rękami i bierzemy się za nasz deser
Zacznijmy od ciastek. Masło musi być zimne, żebyście mogli je posiekać. Dodajcie do niego cukier brązowy, odważone płatki owsiane, mąkę pszenną i zagniećcie na w miarę jednolitą masę. Wiadomo, są tam całe płatki, więc będzie miała grudki i wyczuwalne składniki, ale musi się lepić i pozwolić Wam na formowanie ciastek. Przygotujcie blaszkę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia i ułóżcie kuleczki z masy, następnie je rozpłaszczając. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie ostudźcie.
Kiedy ciastka siedzą w piekarniku możecie umyć i pokroić truskawki, odsączyć maliny i jagody. Obierzcie mango i pokrójcie w kostkę, a śmietanę 36% ubijcie z cukrem pudrem na sztywno.
Ostatnia prosta
Ostudzone ciastka owsiane połamcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do szklanek/kieliszków/pucharków. Następnie nałóżcie na nie mango, owoce leśne, bitą śmietanę i jeszcze raz powtórzcie. Na wierzch powinny wjechać dwie gałki kremowych lodów waniliowych Bracia Koral – Lody jak Dawniej. Możecie ozdobić gorę resztką ciastek, czekoladą, miętą. Wedle waszych preferencji. Smacznego!