Te desery zaskoczą wszystkich domowników – poznaj słodkie inspiracje!

desery

Czy wiesz, że budyń i kisiel to smaczne dodatki do ciast, tortów i szybkich deserów? Do tego mają maja wiele innych walorów i doskonale smakują jako samodzielny, szybki deser. Warto poznać ich potencjał. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im słodkie przekąski w różnych wariantach!

Chyba w każdej domowej kuchni bez problemu można znaleźć dwa proste do przygotowania przysmaki, które można wykorzystać na wiele sposób – kisiel i budyń. Oba są uwielbiane nie tylko przez małych smakoszy, ale i przez dorosłych. To produkty, które przyrządza się w wyjątkowo prosty sposób przy użyciu wody lub mleka. Choć doskonale smakują jako samodzielnie serwowany smakołyk, z powodzeniem można z nich wyczarować szybki deser, który zaskoczy bliskich!

Samodzielny deser lub znakomity dodatek

Zarówno kisiel, jak i budyń można wykorzystać jako deser lub jako pyszny dodatek do ciast drożdżowych, przekładanych wafli i innych słodkości. Oba przysmaki można przygotować samodzielnie lub korzystając z gotowych propozycji w torebkach. Bazę dla kisielu własnej roboty stanowią prawie wszystkie owoce, których smak dodatkowo warto wzmocnić np. miodem czy przyprawami korzennymi. Z kolei podstawowym składnikiem domowego budyniu są żółtka jaj nadające mu charakterystyczny kolor. W zależności od tego, jaki chcemy uzyskać smak, dodajemy np. czekoladę, wanilię, truskawki lub inne dodatki.

Kolorowe i kuszące smakiem desery w pucharkach

Wykorzystując budyń lub kisiel, bez trudu przygotujemy efektowne desery w pucharkach, w dekoracyjnych słoiczkach czy wysokich szklankach. Wystarczy dodać do nich ulubione dodatki w postaci owoców, lodów, kolorowej posypki czy czekolady i efekt estetyczny oraz smakowy murowany, a miny domowników – bezcenne! Taki szybki deser doskonale sprawdzi się również podczas rodzinnego spotkania czy w momencie, gdy z wizyta zjawią się niespodziewani goście.

Przeczytaj także:  Suplementacja - tak czy nie? Komu jest potrzebna dodatkowa dawka witamin?

Sukces wizualny i smakowy obu deserów zależy przede wszystkim od tego, jak rozpuszczą się poszczególne składniki. Bazę do budyniu instant przygotowuje się na zimno i wlewa się do ciepłego mleka. Z kolei kisiel trzeba intensywnie rozmieszać w przegotowanej, gorącej wodzie. Kiedy więc brakuje pomysłu na szybki deser, warto sięgnąć po jeden z tych produktów i zdać się własną na kreatywność. Szeroki wachlarz możliwości z pewnością sprawi, że w mgnieniu oka stworzymy wyjątkowe połączenia, którym nie oprze się żaden wielbiciel domowych pyszności!

Apetyczne słodkie i owocowe masy

Desery w pucharkach to jednak nie jedyna opcja, w której możemy wykorzystać kisiel lub budyń. Produkty te równie dobrze mogą stać się składnikiem słodkich mas, którymi przełożymy biszkopt, roladę lub wafle. Ciekawym pomysłem, który warto wypróbować, mogą okazać się herbatniki lub biszkopciki, które przełożymy domowej roboty masa na bazie owocowego kisielu lub słodkiego budyniu. Aby ułatwić sobie jej przygotowanie, warto sięgnąć po gotowe produkty w saszetkach, np. Budyń o smaku waniliowym WINIARY lub Kisiel o smaku truskawkowym WINIARY. Różnorodność dostępnych na rynku produktów sprawia, że z powodzeniem stworzymy szybki deser, który… równie szybko zniknie z talerza!

Informacja prawna