Zdrowe, smaczne, niskokaloryczne i idealne na nadchodzącą wiosnę. Zadbaj o szczupłą sylwetkę i lepszą odporność, nie rezygnując z ulubionych smaków. O zaletach i zdrowotnych właściwościach koktajli owocowych można napisać wiele. Uzupełniają w organizmie witaminy oraz składniki mineralne. Pomagają w diecie, zastępują niezdrowe i słodkie przekąski, a przy tym fantastycznie smakują. Jak je przyrządzić?
Zalety picia koktajli owocowych
Przepisy na koktajle owocowe są proste i szybkie, dlatego przygotowanie takiego napoju nie powinno nastręczać problemów. Jeśli odpowiednio dobierzemy komponenty, koktajl może zastąpić jeden z 5 podstawowych posiłków. Dzięki witaminom i składnikom mineralnym zawartym w jogurcie naturalnym i owocach, taki napój wzmocni naszą odporność i przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Zawarte w jogurcie szczepy bakterii probiotycznych korzystnie wpływają na florę jelitową, ułatwiając walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ponadto jest on źródłem wapnia, który wzmacnia kości i białka wspomagającego regenerację mięśni po treningu, dlatego przepisy na koktajle owocowe z nabiałem powinny wykorzystywać osoby prowadzące aktywny tryb życia. Przykładowo jogurt Naturalny Gęsty Bakoma w 100 g produktu zawiera aż 5 g białka. Poza tym jest on „lekki” – 49 kcal/100 g.
Przepisy na koktajle owocowe z jogurtem naturalnym
Koktajl bananowo-czekoladowy:
- 1 banan
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki mleka (opcjonalnie)
- 1 lub 2 łyżeczki naturalnego kakao
- miód (do smaku)
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Jeśli koktajl owocowy jest zbyt gęsty, dodaj mleko. W celu uzupełnienia smaku warto sięgnąć po miód. Jeśli chcesz schłodzić koktajl, możesz dodać do blendera kostki lodu. Naturalne kakao wpłynie pozytywnie na nasz mózg – przyczyni się do pobudzenia produkcji serotoniny, która jest wydzielana w naszym organizmie w chwilach euforii. Taki koktajl doda nam niezbędnej energii i chęci do działania oraz zapewni dobre samopoczucie.
Koktajl egzotyczny:
- pół szklanki kawałków ananasa
- pół banana
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego – np. Bakoma jogurt Naturalny Gęsty
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- miód do smaku
Podobnie, jak w poprzednim przepisie – zmieszaj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę, dodając miód wedle uznania. Zamiast miodu możesz użyć cukru brązowego lub syrop z agawy. Taki koktajl rewelacyjnie sprawdzi się w menu osób zmagających się z problemami żołądka, np. wrzodami. Zawarte w nim siemię lniane chroni przed szkodliwymi działaniami kwasu solnego z żołądka i przynosi natychmiastową ulgę w chorobie wrzodowej.
Szczypta imbiru na zdrowie
Ulubione przepisy na koktajle owocowe z jogurtem warto wzbogacać imbirem. Korzeń rośliny pobudza wydzielanie soku trawiennego, wspomagając trawienie, działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Co więcej zmniejsza częstotliwość i łagodzi objawy migreny, działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną, a dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych – przynosi ulgę w przeziębieniu.
Koktajl z kiwi z imbirem:
- jedno kiwi
- pół banana
- 10 g imbiru mielonego
- jogurt naturalny
Obrane owoce i jogurt naturalny zmiksuj w blenderze. Dodaj mielony imbir (lub starty, jeśli masz świeży w domu). Całość wymieszaj.
Koktajl pomarańczowy z imbirem:
- 3 pomarańcze
- 2 banany
- łyżka startego imbiru
- szklanka jogurtu naturalnego (np. Bakoma jogurt Naturalny Gęsty)
- sok z połówki cytryny
Owoce obierz, a następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lubisz, możesz dodać 4 łyżki białka roślinnego w proszku. Aby udekorować koktajl, możesz posypać go odrobiną cynamonu (Tą przyprawę na pewno masz w swojej kuchni).
Wypróbuj przepisy na koktajle owocowe, by zadbać o swój organizm, dostarczając mu niezbędnych witamin i składników odżywczych.