Kiełbasa – jak ją przyrządzać, aby zachowała aromat i smak?

Kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów – smażoną, pieczoną, gotowaną, grillowaną… Wszystko zależy od naszego gustu i ochoty. Kluczowa dla smaku jest nie tylko wysoka jakość kiełbasy, ale również odpowiednio dobrane przyprawy i składniki. Jak przyrządzać znakomitą kiełbasę? Oto sprawdzone sposoby!

Kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa z piekarnika to proste, szybkie i sycące danie. Można ją przygotować na obiad, kolację lub jako dodatek do sałatki. Aby była aromatyczna i smaczna, należy zadbać o odpowiednią kompozycję przypraw. Warto sięgnąć po produkty, w których znajdziemy odpowiednio wyważone proporcje przypraw – w przypadku dań mięsnych może to być Przyprawa do mięs WINIARY. Efekt chrupiącej skórki uzyskamy, jeżeli skropimy blaszkę olejem i włożymy kiełbasę do dobrze nagrzanego piekarnika.

Wystarczy tylko naciąć kiełbasę z każdej strony, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Kiełbasę pieczemy przez około 30 minut, a po tym czasie posypujemy startym serem i podpiekamy do momentu aż się on roztopi. Kiełbasa z piekarnika jest prosta w przygotowaniu i doskonale smakuje na gorąco z dodatkiem ulubionej sałatki oraz pieczonych ziemniaków lub tostów.

Kiełbaski z serem w boczku

Na grilla przeważnie kładziemy ponacinaną kiełbasę, ewentualnie z dodatkiem przypraw. Jednak warto pokusić się o bardziej wymyślną wersję tego dania. Kiełbasa może zyskać zupełnie inny smak w połączeniu z żółtym serem i boczkiem. Do tego przepisu idealnie nada się biała kiełbasa. Należy ją naciąć głęboko w kilku miejscach. Do każdego nacięcia wkładamy kawałki sera żółtego, a całość owijamy boczkiem. Kiełbasę pieczemy na mocno rozgrzanym ruszcie do rozpuszczenia sera i zarumienienia boczku. Kiełbasa z serem doskonale komponuje się z chrupiącymi tostami z masłem czosnkowym oraz bukietem warzyw. Smacznego!

Przeczytaj także:  Onycholiza - przyczyny, rodzaje i leczenie onycholizy

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Sprawdzają się na obiad w rodzinnym gronie lub jako treściwa kolacja. Danie składa się z zaledwie kilku składników, czyli kiełbasy, boczku, cebuli, kukurydzy, ziemniaków i fasoli. Jeszcze więcej smaku i aromatu uzyskamy, jeżeli dodamy do potrawy sos pieczeniowy. Wystarczy tylko pokroić kiełbasę w plastry, a boczek i cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na patelni. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucamy całość na patelnię z mięsem i cebulą, posypujemy sosem pieczeniowym. Doskonale sprawdzi się odpowiednio dobrany sos, który nada potrawie aksamitnej konsystencji – np. Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Następnie wlewamy do garnka wodę i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie należy dodać fasolę, kukurydzę wraz z sosem z puszki. Całość doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerze. To wszystko!

Tortellini z cukinią, kiełbasą i kukurydzą

A teraz czas na włoskie pierożki tortellini w towarzystwie kiełbasy, cukinii, kukurydzy i cebuli. Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 30 minut, a efekt będzie znakomity. Należy podsmażyć na patelni pokrojone w kawałki kiełbasę, cukinię, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy odsączoną kukurydzę i wlewamy sos boloński ze słoiczka. Tortellini należy ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, a następnie wymieszać z zawartością patelni. Doskonale smakuje posypane parmezanem.

Podobne posty:

Przeczytaj także:  Podróż samochodem z dzieckiem - co trzeba zabrać?
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook