Wiele osób szuka sposobu na pozbycie się zbędnych kilogramów. Powiedzmy sobie jednak otwarcie, nie ma cudownego środka na odchudzanie, a ci, którzy liczą na szybkie efekty bez wysiłku, po prostu się oszukują. Ale możemy wspomóc nasz organizm w procesie utraty kilogramów poprzez jedzenie imbiru. Jakie ma on właściwości?
Właściwości imbiru
Imbiru chyba już nikomu nie trzeba przedstawiać. Ta orientalna przyprawa o wielu właściwościach leczniczych, zdobywa coraz większą popularność na świecie, a także w Polsce. Stanowi nie tylko aromatyczny, ale też bardzo zdrowy dodatek do potraw. Imbir ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodatkowo poprawia krążenie krwi, łagodzi nudności, a także stymuluje przemianę materii. Jest też bogaty w witaminy C, E i B, minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, sód, jak również zawiera błonnik i białko.
Imbir a odchudzanie
Jednak największe znaczenie dla odchudzania ma fakt, że imbir przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. W jaki sposób? Zawdzięcza to obecności zingiberolu oraz związków fenolowych, takich jak gingerol, zinferon i shogaol. Substancje te mają działanie termogenne, inaczej rozgrzewające. Zachodzące w naszym ciele procesy fizjologiczne odpowiedzialne za utrzymanie stałej temperatury, nazywane są termogenezą. Do wytworzenia ciepła organizm potrzebuje kalorii, to z ich spalania uzyskuje energię pozwalającą podnieść temperaturę. W tym wypadku działanie imbiru jest zbliżone do treningu, ponieważ podobnie jak praca mięśni powoduje przekształcenie tkanki tłuszczowej w ciepło.
Poza tym substancje bioaktywne zawarte w imbirze mają wpływ na poziom leptyny we krwi, a jest to hormon odpowiedzialny za uczucie sytości. Dzięki ustabilizowaniu poziomu tego hormonu już przy mniejszej porcji możemy czuć się najedzeni, a dodatkowo nie będziemy mieli ochoty na podjadanie między posiłkami.
Wpływ na układ trawienny
Imbir przyczynia się do redukcji wagi jeszcze w inny sposób. Świeże kłącze imbiru pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, przyśpieszając w ten sposób nasz metabolizm. Ma również działanie rozkurczowe wpływające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu proces trawienny przebiega łatwiej. Po imbir powinny też sięgnąć osoby zmagające się ze wzdęciami lub zespołem jelita drażliwego.
Jak stosować?
Imbir możemy używać nie tylko w formie przyprawy do potraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty lub ziół, które same w sobie też wpływają pozytywnie na trawienie. Możemy w ten sposób wzmocnić jego działanie odchudzające. Świeży imbir możemy też zalać ciepłą wodą i odstawić na jakiś czas pod przykryciem. Tak uzyskany napar, nazywany często wodą imbirową, można pić regularnie każdego dnia. Jednak nie każdemu odpowiada jego intensywny smak, dlatego warto przełamać go miodem i cytryną, oczywiście nie przesadzając z ilością miodu. Żeby zauważyć rezultaty używania imbiru trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po paru miesiącach konsekwentnego przyjmowania na pewno zobaczymy efekty. Pamiętajmy też, że bez odpowiedniej, dobrze zbilansowanej diety i właściwej ilości ruchu, sam imbir nam nie pomoże.