Czym zastąpić mascarpone w deserach fit?

Czym zastąpić mascarpone w deserach fit?

Serek mascarpone ma charakterystyczny, słodkawy smak, przez co chętnie wykorzystujemy go do deserów i wypieków. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż nie jest to produkt niskokaloryczny – wręcz przeciwnie, dostarcza on nie tylko sporych ilości kalorii, lecz także tłuszczu. W deserach fit zdecydowanie warto zastąpić go czymś lżejszym. Czym zastąpić mascarpone, aby zachować smak deseru?

Co to jest serek mascarpone?

Serek mascarpone, w przeciwieństwie do tradycyjnego sera białego, produkowany jest nie z mleka, a ze śmietany. To sprawia, że jest on idealnie kremowy, gęsty i lekko słodki. Wywodzi się z Włoch, jednak obecnie jest znany w całej Europie, a nawet w odleglejszych krajach. Ze względu na niesamowity smak chętnie używamy go do przygotowania:

  • tiramisu,
  • deserów z owocami,
  • kremów do tortów,
  • lodów,
  • kremów do rurek.

Kucharze coraz częściej wykorzystują również mascarpone do przygotowania dań wytrwanych. Serek ten można bez problemu podgrzewać oraz schładzać, gdyż pomimo zmian temperatury zachowuje swój smak.

Niemniej jednak nie możemy zapominać o tym, że mascarpone, choć pyszny, jest również bardzo kaloryczny. W 100 gramach serka znajduje się aż 394 kcal, przy czym przygotowując deser, zwykle musimy dodać znacznie większą ilość. To sprawia, że nasza przekąska staje się niezwykle kaloryczna. Nic więc dziwnego, że większość z nas zastanawia się, czym zastąpić serek mascarpone. Dotyczy to zwłaszcza osób, które chciałyby przygotować dietetyczny deser dla siebie i rodziny.

Przeczytaj także:  Dieta pudełkowa w Opolu – zdrowie i wygoda na co dzień

Czym zastąpić ser mascarpone?

Czym zastąpić mascarpone w tiramisu? Czym zastąpić mascarpone w kremie? Te i podobne pytania zadają sobie osoby będące na diecie. Nie trzeba rezygnować ze smacznych deserów z mascarpone w roli głównej – wystarczy tylko znaleźć odpowiedni substytut.

Na pierwszy plan wysuwa się jogurt grecki. Jest on pozbawiony grudek, jednak nie sposób ukryć jego delikatnej kwaskowości. Z pewnością nie jest on słodki, dlatego, chcąc zachować smak deseru, lepiej nieco go dosłodzić.

Innym zamiennikiem mascarpone jest twaróg, jednak należy zmieszać go ze śmietanką w proporcji 1:1. Jest to mniej kaloryczna opcja, ale wciąż niepozbawiona wad – ostatecznie śmietanka sama w sobie też jest tłusta.

Chcąc być fit, do deseru możemy dodać zwykły jogurt naturalny. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż konsystencja jogurtu na ogół pozostawia wiele do życzenia, podobnie jak jego smak. Warto więc dodać do nieco trochę żelatyny, aby poprawić strukturę. Mieszankę powinniśmy też dosłodzić.

Czasami zamiast mascarpone do deserów dodaje się śmietanę kremówkę oraz ser ricotta. Niemniej jednak powinniśmy pamiętać, że nie są to dietetyczne rozwiązania. Zarówno śmietana, jak i ricotta dostarczają sporo kalorii i tłuszczu, przez co nie są polecane osobom będącym na diecie.

Ser mascarpone – czym zastąpić, aby zachować smak deseru?

Przygotowanie fit deseru polega na ograniczeniu do minimum produktów zawierających dużą ilość cukru i tłuszczu. Niestety, z przepisu musimy więc usunąć serek mascarpone, zastępując go czymś innym. Trudno jednak znaleźć substytut, który pomoże obniżyć liczbę kalorii, a jednocześnie pozwoli zachować smak deseru.

Przeczytaj także:  Zdrowe zamienniki cukru: naturalne słodziki i ich korzyści dla zdrowia

Czym można zastąpić serek mascarpone? Jogurt naturalny, jogurt grecki lub twaróg to jedne z najlepszych i najmniej kalorycznych propozycji. Jednocześnie powinniśmy pamiętać o konieczności dodania do nich śmietany kremówki, żelatyny lub słodzika, tak aby zachować smak deseru.

Na sklepowych półkach można już znaleźć mascarpone w wersji light, który zawiera zdecydowanie mniej kalorii. Jego smak jest jednak nieco inny, mniej słodki. Ponadto produkty o obniżonej zawartości tłuszczu nie są powszechnie dostępne, przez co możemy mieć problemy z ich zakupem w lokalnych sklepach.

Mascarpone light wydaje się najlepszym zamiennikiem, gdyż w największym stopniu imituje smak prawdziwego serka. Dzięki temu obniżymy nieco zawartość kalorii w deserze, a jednocześnie zachowamy jego typowy smak, ciesząc się także delikatną konsystencją kremu.

Informacja prawna