Wybór kawy ziarnistej – co warto wiedzieć?

To, że najlepiej smakuje kawa wysokiej jakości, nie jest kwestią dyskusyjną. Podczas kupowania kawy możemy jednak natknąć się na wiele pojęć, określających jej konkretne parametry i właściwości smakowe. Jak wybrać kawę najbardziej dla siebie odpowiednią?

Pochodzenie kawy

Położenie geograficzne plantacji kawy ma ogromny wpływ na jej smak. Nie chodzi jedynie o panujący w danym regionie klimat: to również sposób uprawy i przetwarzania ziaren.

Kawy pochodzące z Afryki będą cechowały się łagodniejszym, kwaskowatym smakiem, z wyczuwalną owocowo-cytrusową nutą. Ten rodzaj kawy będzie odpowiedni dla tych, którzy nie gustują w mocnych, gorzkich naparach.

Kawy z plantacji w Ameryce mają uniwersalny, zrównoważony smak. Wiele najlepszych kaw pochodzi właśnie z tych plantacji. Niektórzy uważają, że taki rodzaj ziaren lepiej niż inne sprawdza się w kawach mlecznych.

Znacznie mniej popularne kawy z plantacji azjatyckich mają charakterystyczny, mało kwasowy smak. Odnajdziemy w nich za to ziemisty, leśny posmak.

Stopień palenia kawy

Palenie kawy jest procesem, który wydobywa aromat i smak zawarty w ziarnach. Kawa może być palona bardziej lub mniej intensywnie — wpływa to na końcowy efekt smakowy i intensywność naparu.

Zazwyczaj rozróżniamy jasne, średnie i ciemne palenie. Jasne palenie kawy zapewnia lżejsze, owocowe i delikatniejsze smaki. Uwydatnia także posmak kwaskowaty.

Średnio palona kawa jest najbardziej powszechna. Jej smak jest zrównoważony — zawiera wszystkie walory, które powinna zawierać dobra kawa. Ziarna wysokiej jakości kaw są najczęściej palone właśnie w ten sposób. Ciemne palenie stosuje się dość rzadko: uzyskujemy dzięki niemu wyjątkowo intensywny, mocny, gorzki smak, który nie jest dla każdego.

Warto zwracać uwagę na datę palenia kawy: świeżo palona zawsze będzie najsmaczniejsza.

Gatunki kawy – Arabica i Robusta

Większość dostępnych w sklepach kaw dzieli się na dwa gatunki: Arabica i Robusta. Jakie są między nimi różnice?

Kawa Arabica jest znacznie bardziej popularna. Jej uprawa jest wymagająca, jednak trudności wynagradza doskonały smak: kawa tego gatunku jest bardzo aromatyczna, ma przyjemny, gładki smak. Odnajdziemy w niej wiele różnorodnych nut smakowych, które są wyważone i razem tworzą bogatą kompozycję.

Kawa Robusta jest mniej wymagająca w uprawie — co przekłada się na niższą cenę. Jej ziarna są drobniejsze i bardziej okrągłe, a tym, co szczególnie ją charakteryzuje, jest wysoka zawartość kofeiny: dwukrotnie większa, niż w kawie typu Arabica! Kawa Robusta nie ma tak złożonego smaku i aromatu, jak kawa Arabica, jest za to bardziej kremowa. Ma mocniejszy, bardziej gorzki, ostry posmak.

Która kawa jest lepsza? To zależy od tego, jaki smak preferujemy. Warto spróbować obu, by przekonać się, co bardziej nam odpowiada.

Dobry wybór kawy to podstawa, jeśli chcemy, by codzienna filiżanka naparu sprawiała nam prawdziwą przyjemność. Niezależnie od tego, jaka kawa ziarnista najbardziej ci smakuje — zawsze pamiętaj o wybieraniu ziaren dobrej jakości, świeżych i ze sprawdzonego źródła.

Podobne posty:

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]