Każdy wielbiciel kawy doskonale zna espresso. Uwielbia jej intensywny smak, głęboki kolor, wspaniały aromat. Espresso ma jeszcze jedną olbrzymią zaletę – na jej bazie można przyrządzić wiele innych rodzajów kawy. W zależności od tego, jakich składników i dodatków użyjemy, wyczarujemy z espresso przepyszne i prawdziwie zaskakujące kompozycje.
Siła espresso
Pochodzące w Włoch espresso bardzo szybko zyskało ogromną popularność na całym świecie. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod dużym ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawowca. W ten sposób uzyskuje się mocny w smaku napój o intensywnym zapachu i głębokim, ciemnobrązowym kolorze.
Jeszcze więcej smaku posiada espresso przyrządzane z kapsułek. Dzięki hermetycznemu zamknięciu zmielonych ziaren w aluminiowej kapsułce, nie tracą one na swojej jakości podczas przechowywania, a ponad 900 lotnych aromatów uwalnia się dopiero w trakcie parzenia napoju przez urządzenie. Ponadto każda kapsułka zawiera w środku idealnie odmierzoną porcję wysokiej jakości kawy, co daje nam pewność, że wykorzystując ekspres do kawy kapsułkowy, przyrządzimy napój, który będzie zawsze tak samo doskonały.
Espresso stanowi wyśmienitą bazę do innego rodzaju kaw. Dodając do niej ulubione składniki (np. sojowe lub krowie mleko, syrop smakowy) lub dodatki (karmel, czekoladę, suszone owoce lub mielone orzechy), możemy przyrządzić nie tylko klasyczne napoje, ale nawet wykreować nowe, fantastyczne wręcz smaki.
Delikatne latte
Do przygotowania delikatnego i rozpływającego się w ustach latte wystarczą kapsułki espresso, półtłuste mleko i wybrany według gustu syrop smakowy. Najpierw najlepiej spienić 120 ml mleka z odrobiną syropu, po czym delikatnie je przelać do wysokiej szklanki. Wykorzystując kapsułki espresso przyrządzamy kawę. Następnie wystarczy dodać 40 ml świeżo zaparzonego espresso, do spienionego wcześniej mleka, a wierzch gęstej pianki mlecznej udekorować wiórkami czekoladowymi i przepyszny napój gotowy! Jego smak na pewno przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i znajomym.
Przepyszne cappuccino
Aby przygotować znane na całym świecie cappuccino, najpierw należy przygotować około 60 ml ciepłej pianki mlecznej, przełożyć ją do filiżanki, opcjonalnie dodać troszkę ulubionego syropu smakowego i powoli zamieszać. Z kapsułki espresso zaparzyć 25 ml kawy i przelać do reszty napoju. Cappuccino należy podawać zaraz po przygotowaniu, kiedy jest gorące i najbardziej aromatyczne.
Trzykolorowe macchiato
Zaskocz przyjaciół intensywną kawą macchiato, przykrytą warstwą bielutkiej mlecznej pianki. Wykorzystaj ekspres do kawy kapsułkowy, kapsułkę z espresso i zaparz kawę w filiżance. W razie potrzeby dodaj trochę cukru. Następnie spień około 20 ml świeżego, zimnego mleka i nałóż na kawę. Aby jej smak był łagodniejszy, możesz dodać więcej mlecznej pianki, a jej wierzch posypać słodkim dodatkiem np. płatkami czekoladowymi. Przepis jest prosty, a efektownie wyglądające warstwowe macchiato – mocne i delikatne zarazem.
Wiele innych pomysłów na espresso
Kapsułki espresso mogą stać się bazą do wielu innych rodzajów kaw. Dodając do espresso gorącą wodę, otrzymasz delikatniejsze americano. Zalewając podwójne espresso gorącym, ale słabo spienionym mlekiem, stworzysz napój o nazwie flat white, cechujący się subtelnym smakiem i niewielką ilością pianki. Z kolei, gdy roztopisz czekoladę, dodasz do niej mocne espresso i udekorujesz gęstą bitą śmietaną, ucieszysz przyjaciół i bliskich klasyczną kawą po wiedeńsku.
Możliwości na stworzenie świetnych nowych kaw na bazie espresso jest bez liku, wystarczy tylko wykorzystać w tym celu ekspres do kawy kapsułkowy, który ułatwi codzienne przygotowania ulubionego napoju oraz odrobinę wyobraźni.