Szaszłyki czy karkówka z grilla? Sprawdź sprawdzone przepisy na grillowanie

Oceń ten artykuł:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Fani grillowania z pewnością mają powód do radości – jest coraz więcej ciepłych dni pozwalających na przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu. Prawdziwymi klasykami są kiełbasy, kaszanki, ale i także karkówka oraz szaszłyki, które dają znacznie większe pole do popisu. Na co się zdecydować i jakie mięso zaserwować? Sprawdź wyjątkowe przepisy na potrawy z grilla i przekonaj się, że grillowanie może być czymś niezwykłym!

Niebanalna klasyka

Karkówka z grilla to prawdziwy klasyk, którego nie da się niczym zastąpić. Aromatyczna, odpowiednio wypieczona i starannie przygotowana zachwyca nawet tych, którzy nie przepadają za smakiem wieprzowiny. To także karkówka stanowi zazwyczaj główny element szaszłyków. Dodając do niej odpowiednie przyprawy lub marynując ją, osiągniesz spektakularny efekt. Po nasmarowaniu schowaj mięso do lodówki przynajmniej na godzinę. Gdy już je wyjmiesz, grilluj przez około 5 minut każdą ze stron.

Warto przygotować marynatę do karkówki z Przyprawy w płynie MAGGI czterech łyżek miodu, dwóch łyżek oleju, musztardy sarepskiej i musztardy francuskiej. Aby uzupełnić całość, wystarczy dodać łyżeczkę Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY oraz pieprz. Zanurz w marynacie karkówkę i pozostaw na całą noc w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Piecz na grillu przez około 10 minut.

Do karkówki idealnie pasują pieczone ziemniaki oraz surowe warzywa pocięte w słupki lub jedna z sałatek, które zrobisz we świeżych dostępnych warzyw wymieszanych z własnoręcznie robionym sosem.

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z grilla cieszą się dużą popularnością ze względu na formę podania, a także szerokie możliwości w doborze składników uzupełniających. Tak właściwie kluczowa w ich wypadku jest tylko forma – mięso i warzywa nadziane na patyczek i upieczone na grillu. Wykonując szaszłyki z karkówki, pamiętaj, że mięso powinno być surowe przed położeniem na grilla, ale możesz je wcześniej zamarynować i doprawić.

Sprawdzony przepis na szaszłyki z grilla jest niezwykle prosty – rozbij nieco mięso i pokrój karkówkę na kawałki 2,5 x 2,5 cm. Przygotuj wybrane przez siebie warzywa i dodatki, oczyść je i potnij na proporcjonalne kawałki. Nadziewaj naprzemiennie na nasmarowane olejem patyczki i piecz na rozgrzanym ruszcie przez ok. 20 minut. Ciekawym pomysłem jest także zrobienie zawijanych szaszłyków z karkówki. Wystarczy, że rozbijesz dokładniej mięso i warzywa, takie jak np. papryka czy cebula potniesz na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek papryki lub cebuli i zrolować karkówkę. Zwinięte w rulonik mięso należy nabić na patyczek i piec przez ok. 20-30 minut.

Szaszłyki warto serwować z sosami takimi jak Sos Texicana Extra Hot WINIARY lub Sosem Curry WINIARY.

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook