lunch

Nie zapomnij o zastrzyku energii podczas pracy – czyli jak skomponować idealny i zarazem prosty lunch

Oceń ten artykuł:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

8 godzin w pracy bez jedzenia to ciężka próba dla naszego zdrowia i samopoczucia. Sposobów na przekąszenie czegoś w ciągu dnia jest kilka. Niestety, najczęściej wybieranym rozwiązaniem są chińskie zupki, które może i zaspokajają głód, ale sieją spustoszenie w naszym organizmie. Wiele osób kupuje coś w pobliskim bufecie czy barze, ale jakość produktów i sposób przygotowania potraw w takim miejscu może budzić zastrzeżenia.

Czemu więc nie przygotowywać lunchu samemu?

To nic trudnego! Tak naprawdę wystarczy wstać kilka minut wcześniej i zajrzeć do lodówki. Najprostszą wersją lunchu jest kanapka, ale jedzenie w kółko chleba z szynką byłoby raczej smutne, prawda? Nie potrzeba wielkiego wysiłku, by przygotować coś ciekawszego. Na pewno masz gdzieś schowane warzywa, sery czy inne dodatki, które wzbogacą ten skromny posiłek. Jeśli uznasz, że to za mało, trzeba będzie uruchomić zmysł planowania. Bez obaw, chodzi tylko o to, by poprzedniego dnia zrobić zakupy z myślą o jutrzejszym lunchu.

Sałatka to naprawdę świetny pomysł – robi się ją łatwo, jest zdrowa i nigdy się nie nudzi – tak wielka jest ilość różnych możliwych składników i sposobów ich komponowania. Nie można pominąć kolejnej zalety zabierania sałatek do pracy – bardzo łatwo się je transportuje w plastikowym pojemniku czy nawet w modnych ostatnio, specjalnych ‘lunchowych’ słoikach. Jak więc stworzyć coś prostego i pożywnego? Zastanówmy się nad składnikiem bazowym. Może to być sałata lub kapusta pekińska, ale także ugotowany makaron lub ryż, a nawet kasza jaglana. Wybór zależy od naszych upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką. Do większości sałatek na słono pasują pomidory, ogórki, cebula lub por, a także kukurydza z puszki.

Jeśli to nadal za mało, można dodać mięso. Jeśli nie mamy w lodówce gotowej szynki, najlepszym wyjściem będzie pokrojona w kostkę i podsmażona pierś z kurczaka z dodatkiem ulubionej przyprawy. Przyrządzenie jej jest banalne i trwa dosłownie kilka minut, a nasza sałatka zyska solidny wkład, bogaty w białko i inne cenne substancje, które pomogą nam przetrwać resztę dnia w dobrej formie. Alternatywą dla kurczaka może być tuńczyk z puszki lub posiekane jajko na twardo. Fani zdrowej żywności doradziliby zapewne dodanie do sałatki ciecierzycy, gotowanej fasoli lub nasion chia – to też bardzo pożywne składniki, ale nie zawsze łatwo je zdobyć lub znaleźć czas na ich przygotowanie. Sałatkę można zrobić rano, ale nic się nie stanie, jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej i spędzi noc w lodówce. Czasem to nawet lepiej, bo wtedy smaki i aromaty lepiej się wymieszają.

Nie można zapomnieć owocowych przekąskach. Pokrojone na kawałki banany, jabłka i morele to bomba witaminowa i energetyczna. Można zaszaleć i dodać do nich jogurt, a także migdały czy rodzynki. W sezonie świetnie sprawdzą się truskawki czy jagody – i w zasadzie wszystko, na co mamy ochotę.

Jak widać, dobry lunch w pracy nie musi być nieosiągalnym rarytasem. Przy minimalnym wysiłku każdy jest w stanie wzbogacić swój dzień o pożywny posiłek i spędzić wspaniałe chwile na pałaszowaniu przysmaków, na widok których kolegom z biura pocieknie ślinka.


Przeczytaj również:

Dieta truskawkowa – oczyszczająca Truskawka jest owocem sezonowym, jednak można ją mrozić i przechowywać. W jakim celu mrozić truskawki? Dieta truskawkowa może być jednym z powodów. ...
Stokrotka pospolita – kwiat, który leczy Stokrotka pospolita, jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo pospolitym kwiatem w Polsce, charakteryzującym się drobnymi, białymi płatkami i żółtym środk...
Sauna – na zdrowie! Sauna stanowi skuteczną terapię, zarówno dla naszego ciała jak i dla umysłu. Pozwala się rozluźnić i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wysokie tem...
Nietolerancje pokarmowe – kiedy należy diagnozować ten problem? Pokarm może być przyczyną różnego typu nieprawidłowych reakcji u nawet 20% populacji. Najczęściej występującymi nadwrażliwościami pokarmowymi są IgG-z...
Cytryna na łupież: 5 sposobów jak można użyć cytryny by zachować łupież w ryzach Wyobraź sobie to: jesteś gotowa na imprezę w swojej pięknej małej czarnej. Makijaż jest idealny, Twoje włosy są olśniewające i nie ma nic, co może pój...
Czy tabletki przeciwbólowe mogą szkodzić zdrowiu? Po tabletki przeciwbólowe sięga znaczna część Polaków. Są łatwym i szybkim rozwiązaniem, gdy męczy nas jakiś ból. Często przez ból zęba, głowy, bóle m...
Rozszerzenie diety niemowlaka – co powinno jeść dziecko po 1. roku życia? Czasami rodzice nie wiedzą, jak powinno przebiegać rozszerzanie diety u swojego rocznego dziecka. W menu rocznego dziecka nie może znajdować się już t...
Onycholiza – przyczyny, rodzaje i leczenie onycholizy Na skróty: - Czym jest onycholiza - Przyczyny - Onycholiza nabyta - Pierwotna i wtórna - Onycholiza polekowa - Leczenie onycholizy - Zap...
Stosowanie olejków CBD w ciąży. Czy to bezpieczne? Podobnie jak stosowanie innych suplementów, przyjmowanie CBD w trakcie ciąży może budzić uzasadnione wątpliwości. Wokół olejków CBD i innych substancj...
Wyciskarka czy sokowirówka? Wybieramy urządzenie do robienia soków! Dobre urządzenie do wyciskania soków to inwestycja w zdrowie. Jeśli urządzenie dodatkowo będzie trwałe, to będzie to inwestycja na lata. Jednak wybór ...