Mangostan to nie mango – o cennych właściwościach tajskiego owocu

Oceń ten artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Ze względu na charakterystyczne nazewnictwo, mangostan jest bardzo często mylony z powszechnie znanym owocem egzotycznym, tj. mango. W gruncie rzeczy jednak podobieństwo między tymi dwiema roślinami wiąże się wyłącznie z ich określeniami. W praktyce, a tym bardziej właściwościach, to kompletnie inne gatunki. Podczas gdy mango próbował choć raz w życiu chyba każdy z nas, mangostan jest dużo rzadziej dostępny, porastając wyłącznie obszary strefy międzyzwrotnikowej. Mimo tego wartościowy skład tajskiego rarytasu udało się zakapsułkować, tworząc wysokiej jakości preparaty suplementowe typu certyfikowane produkty marki Swanson zawierające owocnię Garcinia mangostana. Na co zadziała tego rodzaju wyrób?

Przybliżając gatunek

Nim przejdziemy do szczegółowego omówienia prozdrowotnych właściwości mangostanu, scharakteryzujemy krótko wygląd opisywanej rośliny. W formie dojrzałej bardziej okazałe gatunki mogą sięgać nawet dwudziestu pięciu metrów wysokości. Z reguły rosną dość powoli, a na to by drzewko zaowocowało niekiedy potrzeba nawet około ośmiu lat. Idealna dla mangostanu temperatura to nieco ponad 30 stopni Celsjusza. Wystarczy spadek o niespełna 10 stopni, a roślina przestaje rosnąć, z czasem stopniowo zamierając. Cechą szczególna Garcinia jest czarna kora oraz stożkowata korona. Owoce wyglądają jak niewielkie jasnozielone kuleczki, które odznaczają się delikatnym połyskiem. Po paru tygodniach odcień owoców zmienia się na ciemnofioletowy. Wewnątrz jest mnóstwo soczystego miąższu w żelowej postaci. Jeśli chodzi o smak, tajski specjał zwany mangostanem nieco przypomina kiwi ale ci, którzy mieli okazję go spróbować wskazują również na podobieństwo do ananasa oraz truskawek. Jest aromatyczny, słodki, lecz i cierpki posmakiem. Pachnie intensywnie, zwłaszcza po przepołowieniu.

Wartości dla organizmu

Nieprzypadkowo rekomendowane marki suplementowe typu Swanson zdecydowały się na wzbogacenie wachlarza produktowego o preparaty z mangostanem. Zainteresowanie akurat tym gatunkiem owocowym, który generalnie jest tak trudno dostępny i rzadko rozpoznawalny na kontynencie europejskim, wynika przede wszystkim z niezwykłych właściwości opisywanej odmiany. Roślina stanowi świetne źródło białka, za to nie ma ani grama cholesterolu czy tłuszczów nasyconych. Pełna jest przydatnego w organizmie błonnika a także jest źródłem węglowodanów. Mangostan to istna kopalnia witamin z grupy B, C i A, jak również substancji typu potas, sód, miedź, mangan i magnez, wapń oraz żelazo. Preparaty z mangostanem warto, aby zażywali chorujący na wszelkie dolegliwości sercowe oraz osoby z nadciśnieniem krwi. Charakteryzowany suplement doskonale radzi sobie jako przeciwutleniacz oraz działa przeciwzapalnie i antyalergicznie. Poprawia przemianę materii, wzmaga perystaltykę jelit i pomaga układowi odpornościowemu w walce z wirusami. Mangostan w swej naturalnej postaci jest znany jako owoc odmładzający, dlatego warto włączyć suplementację, gdy zależy nam na poprawie kondycji skóry oraz zahamowaniu powstawania wysypek, uczuleń czy zmarszczek.

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty: