Lecznicze właściwości wina czerwonego

Oceń ten artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kiedy mówi się o pozytywnym wpływie wina na zdrowie, zawsze wyróżnia się wina czerwone. Czemu? Bo to właśnie w winach czerwonych znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Na uwagę zasługują szczególnie polifenole i garbniki. To im zawdzięczamy między innymi antynowotworowe działanie wina czerwonego.

Wśród innych ważnych właściwości opisywanych trunków warto wymienić również: wspomaganie trawienia, usprawnianie pracy nerek, działanie antybakteryjne czy zmniejszanie ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Polifenole i garbniki – ważne składniki wina czerwonego

Niektórzy poddają w wątpliwość lecznicze właściwości wina czerwonego. Trudno jednak zaprzeczyć badaniom naukowców. Ci ostatni wskazują między innymi na lecznicze działanie polifenoli. Są to przeciwutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu, którego nadmiar może skutkować między innymi miażdżycą, a w dalszej perspektywie nawet zawałem serca i udarem mózgu. Często podkreśla się również, że wina czerwone bogate są w potas, wapń, magnez, sód oraz witaminy A, B, C, H i PP.

We wstępie wspomniałam także o garbnikach. Składniki te zwane inaczej taninami sprzyjają prawidłowej pracy układu pokarmowego, zwiększając wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych.

Nie sposób jednak wymienić wszystkich dobroczynnych składników wina czerwonego – wspomniane wyżej należą jednak do jednych z najważniejszych.

Wino czerwone – ciekawe fakty

O zdrowotnych właściwościach win czerwonych zrobiło się głośno dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowcy zauważyli wówczas, że Francuzi z regionu Bordeaux są wyjątkowo odporni na choroby serca – schorzenia te dotykają ich rzadziej niż wszystkie inne narody świata. Pozostało zbadać, co jest tego przyczyną. Okazało się wówczas, że ludzie Ci zawdzięczają zdrowie systematycznemu spożywaniu wina czerwonego. Oczywiście w niewielkiej ilości.

Niezwykle istotny jest też fakt, że zawartość alkoholu w winie czerwonym wynosi jedynie 10-14%, ustępując w swojej ilości związkom niealkoholowym, w tym wodzie, kwasom organicznym, aldehydom, estrom, garbnikom, cukrom, fosforowi, żelazowi, potasowi, magnezowi itp.

Ile wina czerwonego pić?

W ty miejscu warto podkreślić, że kobietom w ciąży i dzieciom wina pić nie wolno. Pozostałym osobom zaleca się nie więcej jak jedną do dwóch lampek dziennie (od 125 ml do 375 ml). Warto jednak wybrać z tego przedziału ilość odpowiednią dla siebie, pamiętając przede wszystkim o tym, że wino ma nam służyć.

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty: