Piękna i zadbana cera powoduje poczucie większej pewności siebie oraz poczucia atrakcyjności. Niestety wiele osób zmaga się z różnymi problemami dotyczącymi cery. Do problemów tych może się zaliczać trądzik, przebarwienia, cienie pod oczami oraz wiele innych. Niestety coraz więcej osób zapomina, że przede wszystkim najważniejszą kwestią jest zadbanie o odpowiednią dietę.
Potas
Potas jest jednym z najważniejszych substancji odpowiedzialnych za dobrą kondycję cery. Niestety zdarza się również tak, że ludzie cierpią na niedobór potasu i właśnie wtedy zaczynają się pojawiać problemy z wyglądem wizualnym. Należy zaznaczyć, że potas znajduje się praktycznie we wszystkich produktach żywnościowych za wyjątkiem cukrów i tłuszczów. Do przykładowych produktów, które mają dużą ilość potasu należy zaliczyć w szczególności:
- mięso królicze
- mięso w kurczaka
- słodkie ziemniaki
- dynię
- śliwki
- banany
- grejpfruty
- mleko
- jogurty
- orzechy
- groch
- fasolę
- pomidory
- ryby tj. łosoś, bądź flądra
- suszone morele
- winogrona
- mandarynki
- pomarańcze
- zielony groszek
- czarną porzeczkę
- agrest
- sok winogronowy
- sok pomarańczowy
- sok jabłkowy
- sok z czarnej porzeczki
- miód
- seler
- soję
- marchew
- boćwinkę
- melon
- czerwoną porzeczkę
Witamina D
Witamina D ma nie tylko pozytywny wpływa na kondycję naszej cery, ale przede wszystkim dobrze oddziałuje na cały organizm. Bowiem odpowiednio wpływa na układ nerwowy, kości oraz pomaga podwyższyć odporność. Do produktów, w których można znaleźć witaminę D należy zaliczyć:
- śledzia
- makrelę
- dorsza
- łososia
- węgorza
- białko jaja
- kawior
- sardynki
- grzyby
- pieczarki
- masło
- sery żółte
- mleko
- jogurty
- maślanki
Kwas foliowy
Regularne spożywanie kwasu foliowego da naszej skórze możliwość nabrania zdrowego i promiennego wyglądu. Bowiem bierze on udział w procesie syntezy komórek, utrzymuje poprawny metabolizm homocysteiny, pobudza naczynia krwionośne, ale również zapobiega powstawaniu wyprysków i przyśpiesza regenerację skóry. Czynnikami polepszającymi wchłanianie się kwasu foliowego są witamina B i witamina C. Należy pamiętać, że wchłanianie się kwasu foliowego może być zaniżone przez stosowanie środków antykoncepcyjnych, spożywanie dużej ilości alkoholu, palenie papierosów, jak również przez wysoką temperaturę. Jeżeli chodzi o produkty bogate w kwas foliowy to należy przede wszystkim wymienić:
- ciecierzycę
- szpinak
- sałatę
- fasolę białą
- korzeń i natkę pietruszki
- kurze jajka
- brokuły
- jarmuż
- brukselki
- słonecznik
- sezam
- wątróbkę z kurczaka
- brązowy ryż
- czereśnie
- żytni pełnoziarnisty chleb
- kiwi
- świeże truskawki
- chleb graham