Jak sprawić, aby mleczne kawy prezentowały się zjawiskowo? Poznaj kilka trików!

Chociaż tradycyjna „mała czarna” ma swoich zwolenników, większość z nas znacznie chętniej sięga po mleczne cappuccino lub latte. O ich popularności decyduje nie tylko wspaniały smak, ale również doskonały wygląd. Kawa mleczna bywa prawdziwym dziełem sztuki. W dodatku możemy samodzielnie przygotować ją w domu. Oto garść przydatnych wskazówek!

Jakie mleko najlepiej wybrać do kawy?

Aby przygotować ulubiony napój, potrzebny ci będzie jedynie sprawdzony ekspres, kapsułki do kawy i oczywiście spienione mleko. Jak wybrać odpowiedni produkt, aby uzyskać idealną piankę? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest skomplikowana. Spieniacz do mleka wykorzystuje pełnię swojego potencjału, jeżeli używamy mleka krowiego. Optymalna zawartość białka i tłuszczu sprawi, że piana dłużej zachowa swoją doskonałą konsystencję, a napój będzie prezentować się jak z najlepszej kawiarni.

Do przygotowania kawy wybierz zwykłe mleko krowie o zawartości tłuszczu pomiędzy 3% a 4%. Jeśli unikasz w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, mleko krowie możesz zastąpić roślinnym, jednak to właśnie mleko krowie pozwoli nam na stworzenie odpowiedniej cremy. Ponadto, zanim przyrządzisz napój, upewnij się, że twój spieniacz do mleka poradzi sobie z mlekiem roślinnym i został przygotowany do pracy z tym produktem.

Mleko w temperaturze pokojowej

O smaku twojego ulubionego napoju zadecydują przede wszystkim wybrane kapsułki do kawy, ale na efekt wizualny wpływ będzie miało głównie spienione mleko. Aby osiągnąć pożądany efekt, wykorzystaj dobrze schłodzone mleko, najlepiej tuż po wyjęciu z lodówki. Takie najlepiej nadaje się do spieniania. Optymalna temperatura wynosi 4 stopnie Celsjusza.

Przeczytaj także:  Najmodniejsze fryzury ślubne, czyli jakie uczesanie wybrać na swój ślub i wesele?

Przygotowując perfekcyjną mleczną piankę, pamiętaj również, aby pod żadnym pozorem nie wykorzystywać tego samego mleka dwukrotnie. Jego ponowne podgrzanie sprawi, że napój straci swój unikalny smak. Efekt uboczny ponownego podgrzewania to ewidentne uczucie goryczy, a nawet delikatnego przypalenia.

Spieniacz do mleka, czyli kawa gotowa w kilka sekund!

Jeśli przygotowujesz mleko bez pomocy spieniacza, sporym wyzwaniem jest kontrola temperatury. Właściwości cukrów zawartych w mleku sprawiają, że idealna temperatura pod względem smaku i zdolności do spieniania się wynosi około 65 stopni Celsjusza. Jej osiągnięcie w trakcie podgrzewania rozpoznasz po lekkim bulgotaniu cieczy w garnku, choć wymaga to doświadczenia i jest dość czasochłonne. Mleko należy wówczas spieniać w szklanym słoiku owiniętym szmatką i szczelnie zamkniętym, potrząsając naczyniem w górę i w dół. Takie rozwiązanie jest jednak mało precyzyjne i nie pozwala na odpowiednią kontrolę mleka.

Dlatego o wiele bardziej komfortowym rozwiązaniem będzie inwestycja w sprawdzony i ergonomiczny spieniacz do mleka – np. Aeroccino3 od Nespresso. Z pomocą tego typu urządzeń można z łatwością przygotować zarówno zimną, jak i ciepłą piankę do kawy, która będzie charakteryzowała się maksymalną zawartością drobniutkich pęcherzyków powietrza. Ogromną zaletą takiego spieniacza jest prosta obsługa – wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby bo kilku sekundach cieszyć się wspaniałą mleczną kawą!

Podobne posty:

Przeczytaj także:  Naturalne mydła ręcznie robione do codziennej pielęgnacji
Oceń artykuł
[Suma: Średnia: ]

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook