Jak i do czego podawać białe wino? Podpowiadamy

Oceń ten artykuł:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Białe wina preferowane są głównie przez tych, którzy lubią świeże, orzeźwiające smaki i różnorodne aromaty. Szczególnie popularne są wśród Włochów, którzy produkują ich kilkadziesiąt gatunków. Za najlepsze uchodzą jednak wina białe z Francji (chardonnay) i Niemiec (riesling). Szczepy te obecnie uprawiane są na całym świecie, od Ameryki po Nową Zelandię. W ostatnich latach hitem wśród białych win okazały się gatunki produkowane ze szczepu sauvignon blanc

Szkło i temperatura

Wina białe podaje się w kieliszkach z przeźroczystego szkła. Ich czasza powinna być wyższa niż do wina czerwonego. U góry powinna być prosta lub lekko zwężająca się. Wino białe serwowane jest w temperaturach niższych niż czerwone, ale nie może być podane prosto z lodówki, ponieważ zbyt niska temperatura zamyka aromaty.

Lekkie wina powinny mieć temperaturę 8-100 C, wina słodkie od 6 do 12, a wina musujące od 7 do 100 C. Jeżeli wino jest trzymane w lodówce to powinno być z niej wyciągnięte ok. 20 minut przed podaniem. W przypadku wina białego nie ma zastosowania zasada „im starsze, tym lepsze”, ponieważ białe wina nie są fermentowane w beczkach a bezpośrednio rozlewane do butelek, wyjątek stanowi tokaj. Po otwarciu butelki najlepiej zużyć jej zawartość w ciągu kilku godzin, potem wino traci swoje właściwości.

Fot. Propozycja białych win pochodzi z https://alkohol-online.pl/14-wina-biale

Dobór wina do potrawy

Powszechnie uważa się, że wino białe należy podawać do mięs jasnych, czyli przede wszystkim drobiu i wieprzowiny. Jednak różnorodność smaków białych win sprawia, że ich zastosowanie jest znacznie szersze. Lekkie wina orzeźwiające (szczepy muscadet, chenin blanc, alvarinho, verdello) podaje się do owoców morza, ryb, sałatek i warzyw.

Wina aromatyczne typu Muskat czy riesling podajemy do drobiu, wieprzowiny, owoców morza, potraw orientalnych, sałatek i kozich serów. Wina półwytrawne (riesling, furmint) to dobry dodatek do kuchni orientalnej i wieprzowiny. Ciężkie wina wytrawne (furmint, chardonnay, chenin blanc, pinot gris) dobrze komponują się z wieprzowiną, drobiem, rybami i warzywami. Wina słodkie typu tokaj podaje się do deserów i sałatek owocowych. Coraz częściej serwowane są także przed posiłkami jako aperitify, podaje się je wtedy w małych kieliszkach.


Przeczytaj również:

Biżuteria ślubna stylowej Panny Młodej To, jaką biżuterię założy Panna Młoda w dniu ślubu, zależy przede wszystkim od wyglądu sukni ślubnej, stylu przejęcia, a także charakteru samej Panny ...
Infekcje intymne – Co robić, jak ich unikać, pielęgnacja miejsc intymnych Upały, częste podróże, korzystanie z publicznych toalet to czynniki, które sprzyjają infekcjom intymnym. Właśnie w okresie wakacyjnym lekarze ginekolo...
Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – od kilku lat lekarze i dietetycy jak mantrę powtarzają to stwierdzenie. Mimo to wciąż wielu Polaków z niego ...
Lecznicze właściwości cynamonu – Cynamon idealny na odchudzanie Cynamon to dość ostra przyprawa, która jednak podkreśla smak wielu potraw. Ten najbardziej ceniony pochodzi z kory cynamonowca cejlońskiego, choć możn...
Napar z mięty – kto i dlaczego powinien po niego sięgać? Mięta to jedna z najpopularniejszych herbat ziołowych powszechnie dostępnych w sklepach. Ma przyjemny, odświeżający smak i aromat. Świetnie smakuje za...
4 mity o implantach piersi, w które ludzie nadal wierzą Powiększanie piersi jest jedną z najczęściej wykonywanych operacji na całym świecie. Jeszcze kilkanaście lat temu panie z implantami były uznawane za ...
Sucha skóra… Jak sobie z nią poradzić – przyczyny suchej skóry Nie jedna z nas ma suchą, lub przesuszoną skórę. Łuszczenie, świąd, zaczerwienienie to problemy skórne wielu kobiet. Ważne jest, aby prawidłowo i regu...
Olejowanie włosów – Jak wybrać odpowiedni olejek do włosów Olejowanie włosów z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz więcej zwolenniczek. Być może dlatego, że jest to bardzo skuteczny i efektywny zabieg. Przede ws...
Kiedy ból głowy utrudnia codzienne życie, czyli jak radzić sobie z migreną? Migrena jest chorobą neurologiczną. Zaliczana jest do tzw. pierwotnych bólów głowy, czyli takich, które nie są wynikiem innych towarzyszących chorób. ...
4 najlepsze przepisy na letnie koktajle z superfoods Termin „superfoods” na pewno nie raz obił Ci się o uszy. „Super żywność” to nic innego jak nieprzetworzone produkty wyjątkowo bogate w składniki odżyw...