Termin „superfoods” na pewno nie raz obił Ci się o uszy. „Super żywność” to nic innego jak nieprzetworzone produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Można je spożywać na różne sposoby. Koktajle z superfoods to pomysł na letnią odsłonę tych produktów!
Superfoods to przeróżne produkty. Zaliczyć można do nich zarówno egzotyczne rośliny, takie jak szałwia hiszpańska (chia), chlorella, jagody acai, jak i rodzime, dobrze znane warzywa i owoce: szpinak, natka pietruszki, jarmuż, cykoria, dynia, rokitnik czy żurawina.
Poznaj cztery propozycje przepisów na koktajle z superfoods. Dodadzą Ci one energii, dostarczą mnóstwa składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, a przy okazji są smaczne, pożywne, a ich składniki dobrze przyswajalne. W końcu jak dostarczać witaminy i minerały – to najlepiej naturalnie. O zdrowiu w końcu w ogromnym stopniu decyduje Twoja dieta!
1. Koktajl z młodego jęczmienia i owoców – na zgrabną sylwetkę
Młody jęczmień to produkt o wysokiej zawartości błonnika, aminokwasów, witaminy C i beta-karotenu. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, działa kojąco na żołądek. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Młody jęczmień pokochały osoby odchudzające się.
Odchudzanie przy pomocy tego superfoods jest przeprowadzane naturalnie. O zdrowiu decyduje bowiem jakość dostarczanego pożywienia – w przeciwieństwie do diet redukcyjnych i głodówek, spożywanie bogatych w składniki odżywcze, ale przyspieszających metabolizm pokarmów, poskutkuje zdrowo wyglądającą sylwetką, bez efektu jo-jo czy niedoborów. Koktajl na bazie młodego jęczmienia to odżywczy i lekki napój, który dostarczy Ci energii i powstrzyma nadmierny apetyt. Aby go przyrządzić, potrzebujesz:
- 1–2 łyżeczki młodego jęczmienia
- pół garści natki pietruszki
- owoce: możesz wybierać spośród owoców sezonowych (np. 5 garści zmieszanych truskawek/poziomek i malin), świetnie nadadzą się także pomarańcza (180 ml wyciśniętego soku), banan, kiwi
- do owoców sezonowych, takich jak truskawki, maliny, jeżyny i inne, warto dodać jogurtu naturalnego (5 łyżek). Całość zmiksuj blenderem i od razu wypij
2. Koktajl z jarmużu i natki pietruszki – bomba witaminowo-mineralna
Jarmuż i natka pietruszki – zielenina przez długi czas niedoceniana. Tymczasem natka pietruszki zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, jest bogata w beta-karoten. Działa antyseptycznie, moczopędnie, detoksykująco. Koi jelita, łagodzi nerwobóle, pomaga w chorobach dróg moczowych i odświeża oddech. Dodatkowo zawiera witaminę E, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, cynk i fosfor.
Jarmuż z kolei jest bogaty w błonnik i minerały, zwłaszcza żelazo i wapń. Zawiera także dużo witamin K, C i A. Te dwie lekkie i niezwykle odżywcze jarzyny będą podstawą zdrowego koktajlu. Potrzebujesz:
- garść natki pietruszki
- garść liści jarmużu
- 150 g ananasa (ananas zawiera witaminy A, E i K oraz potas, magnez i chrom, usprawnia także proces trawienia)
- 150 g melona
- 5 g siemienia lnianego (zawiera dużo błonnika, antyoksydanty, kwasy omega-3)
Całość zmiksuj blenderem.
3. Koktajl wzmacniający – na energię, witalność, koncentrację i… dobry humor
Letnia alternatywa dla czekolady? Spróbuj koktajlu z dodatkiem sproszkowanego korzenia maca, karobu, kakao i cynamonu. Korzeń maca to superfoods o licznych właściwościach. Wspomaga koncentrację, działa antydepresyjnie, wzmacnia odporność, wspomaga przyswajanie wapnia i wpływa na przyrost masy kostnej. Bazą napoju może być woda kokosowa, mleko ryżowe, sojowe lub migdałowe. Dodaj:
- łyżeczkę sproszkowanego korzenia maca,
- łyżeczkę kakao (kakao zawiera przeciwutleniacze, jest bogate w żelazo, magnez, korzystnie wpływa na pracę mózgu),
- łyżeczkę karobu (bogatego w magnez, żelazo, wapń, potas, mangan i miedź),
- szczyptę cynamonu (przyprawa działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi),
- cukier kokosowy (cukier o niskim indeksie glikemicznym, bogaty w witaminy z grupy B),
- banana.
Całość zmiksuj.
4. Koktajl odchudzająco-orzeźwiający
Odchudzający koktajl na lato powinien być lekki, ale i pożywny, a przy okazji orzeźwiający. Mikstura przyrządzona na bazie spiruliny, jarmużu, ogórka i owoców spełnia wszystkie te warunki, a jednocześnie zadba o Twoją linię! Czego potrzebujesz do jego przygotowania?
- łyżeczkę spiruliny (ta alga działa antyoksydacyjnie, zawiera wysoko przyswajalne białko, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, hamuje apetyt),
- garść jarmużu,
- 1 mały surowy ogórek,
- 1 kiwi,
- 1 pomarańczę,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- pół szklanki wody.
Więcej propozycji zdrowych i pożywnych posiłków i przekąsek na lato znajdziesz na portalu naturalnieozdrowiu.pl.
Artykuł zewnętrzny