Pigwa – do herbaty zamiast cytryny

Oceń ten artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Nieczęsto używana, nie do końca znana, a w Polsce hodowana. Pigwa jest nazywana polską cytryną, ale od swojej sprowadzanej odpowiedniczki jest dużo mniej używana w swoim własnym kraju. Tymczasem jest bogatsza w wiele składników odżywczych i doskonale nadaje się do przetworów. Poznaj właściwości pigwy.

Czym jest pigwa?

Pigwa to roślina występująca naturalnie w Polsce. Porasta niewielkie krzewy do 7 metrów wysokości. To roślina ziarnkowa, bowiem w komorach nasiennych, tak jak w jabłkach czy gruszkach, znajdują się nasiona. Najpierw owoce pigwy są omszone i zielone, aby następnie stać się nagie i żółte. Pięknie pachną, ale ich nasion są trujące, dlatego lepiej ich nie spożywać. Je się jednak same owoce. W dawnej Polsce pigwa była uprawiana w ogrodach przypałacowych, bowiem ceniono jej właściwości kulinarne. Dodawano ją do wypieków, robiono z niej dżemy, konfitury oraz marmolady oraz przygotowywano nalewki, a nawet tworzono z nich własne kosmetyki.

Co zawiera pigwa?

Idealny dodatek do ciast, deserów oraz – co niezwykle ważne – do herbaty z pigwą. Ten dodatek może z powodzeniem zastąpić cytrynę, bowiem ma więcej witaminy C, a do tego także PP, B1, B2 oraz prowitaminę A. Do tego zawiera dużą ilość pektyn, co sprawia, że posiada między innymi właściwości regenerujące organizm. Pigwa jest bogata w wiele związków, ale nie są one tak ulotne jak w cytrynach, co oznacza, że z powodzeniem można je wykorzystywać w codziennej diecie.

Na co warto pić herbatę z pigwą?

Pigwa jest dobrym dodatkiem do deserów, ale także w przetworach, na przykład jako marmolada, lub jako syrop dodawany do herbaty. Ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Wpływa korzystnie na jego regenerację, jest bogata w antyoksydanty, więc oczyszcza ciało i przy okazji uodparnia je, dlatego jest polecana zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo pigwa działa doskonale na wątrobę, dlatego zaleca się jej stosowanie u osób biorących dużą liczbę leków. Pigwa, którą można dostać np. na stronie Big-active.pl, ma działanie uspokajające, dba o poziom cholesterolu we krwi i pobudza apetyt, dlatego bywa wykorzystywana u niejadków.

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty: