Płyta gazowa to rozwiązanie do kuchni, które wybiera bardzo wiele osób. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym, jak i estetycznym, płyty gazowe coraz częściej konkurują z tak popularnymi płytami indukcyjnymi. Autem płyt gazowych są m.in. znacznie niższe koszty użytkowania tego urządzenia.
- Jakie rodzaje płyt gazowych masz do wyboru?
- Jakie funkcje może mieć nowoczesna płyta gazowa?
Jakie rodzaje płyt gazowych masz do wyboru?
Na rynku spotkać można obecnie co najmniej kilka rodzajów płyt gazowych wykorzystujących odmienne rozwiązania technologiczne. Płyty te różnią się między sobą przede wszystkim wykorzystanym rozwiązaniem, które sytuuje palnik bezpośrednio na płycie lub ukrywa ją pod szkłem, a także zakresem dodatkowych funkcjonalności (np. utrzymaniem stałej temperatury gotowania). Masz do wyboru:
- płytę gazową szklaną, która z pozoru przypomina płytę indukcyjną, a to dlatego że palniki zostały w niej przykryte specjalną warstwą szkła; działają tak m.in. innowacyjne płyty gazowe Solgaz z palnikami katalitycznymi, które ciepło otrzymane przy spalaniu gaz zamieniają w promieniowanie podczerwone, co umożliwia im m.in. utrzymanie stałej temperatury gotowania; rozwiązanie to jest także bardzo estetyczne, pasuje do różnych kuchennych aranżacji, a samą płytę wyjątkowo łatwo utrzymać w czystości.
- płyta emaliowana – jest to rozwiązanie bardzo estetyczne, niestety mało trwałe, problemu nie stanowi jednak usuwanie z niej różnego rodzaju zabrudzeń
- płyta żeliwna – nadal bardzo popularna, posiada palniki na płycie, do tego wyposażona jest w specjalny żeliwny ruszt. Jest wyjątkowo trwała, a płyty występują także w wersji szklanej, która prezentuje się bardzo estetycznie.
- płyta stalowa – jej atutem jest niska cena i wysoka trwałość, natomiast rozwiązanie to nie sprawdza się w każdej aranżacji, nie pasuje np. zupełnie do nowoczesnych kuchni.
Wybierając rodzaj płyty należy się kierować zarówno jej funkcjonalnością, trwałością i dopasowaniem estetycznym do projektu kuchni. Biorąc pod uwagę wszystkie trzy względy, najciekawszą obecnie propozycję stanowią płyty szklane z palnikami w środku konstrukcji. Nie bez znaczenia jest bowiem kwestia umiejscowienia samych palników. Palniki, w których wykorzystana została technologia gaz pod szkłem, wraz z całą konstrukcją zostały schowane pod płytą, dzięki czemu rozwiązanie jest bezpieczniejsze, nie generuje tak dużego ryzyka poparzenia, a ponadto daje duże możliwości w zakresie regulacji temperatury.
Jakie funkcje może mieć nowoczesna płyta gazowa?
Nowoczesna płyta gazowa powinna być wyposażona w szereg pomocnych w kuchni funkcji, natomiast najważniejszą jest oczywiście utrzymywanie stałej, wybranej temperatury. Zaawansowane płyty pozwalają gotować z możliwością ustawienia temperatury w zakresie 50-250. Ponadto wyposażone są w:
- rozbudowany panel sterowania umożliwiający ustawienie idealnych parametrów gotowania dla danego dania;
- funkcję kontroli rodzicielskiej umożliwiającą zablokowanie urządzenia tak, aby dziecko nie było go w stanie przypadkowo uruchomić;
- timer, który po ustawieniu odpowiedniego czasu pracy zadba o automatyczne wyłączenie się płyty w odpowiednim momencie;
- booster – możliwość zwiększenia mocy palnika i przyśpieszenie gotowania;
- cichą pracę, którą umożliwia zastosowanie żarników zamiast tradycyjnych iskrowników;
- funkcję „stop”, pozwalającą na przerwanie pracy w dowolnym momencie i powrót do niej bez konieczności ponownego ustawiania parametrów.
Wszystkie te funkcje ułatwiają znacznie codzienne gotowanie i jednocześnie zapewniają maksymalne bezpieczeństwo w kuchni.