Wspaniały smak zaklęty w niepozornym, lekkim przysmaku – owoce z jogurtem to znakomity pomysł na szybki posiłek, który można przygotować zarówno w domu, jak i w pracy. Sprawdź, jak z prostych składników wyczarować pyszne i pełne witamin przekąski.
Jogurt naturalny to doskonały probiotyk, a także cenne źródło wapnia. Zawiera cynk, potas, jod, fosfor i witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jest też sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki, ponieważ jest produktem niskokalorycznym. Owoce z kolei stanowią prawdziwą skarbnicę witamin, błonnika i antyoksydantów. Trudno wyobrazić sobie zdrowszą przekąskę! Jak jednak połączyć je w niebanalny sposób?
Przepisy na jogurt naturalny z owocami
Jogurt naturalny z owocami cieszy się popularnością o każdej porze roku. Latem najlepiej jest sięgać po dodatki sezonowe – borówki, maliny, jeżyny. Osoby, które dbają o linię, powinny wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym – na przykład jabłka, brzoskwinie, truskawki czy porzeczki (te ostatnie są przy okazji bogatym źródłem witaminy C). Niejako na przeciwległym biegunie dietetycznym sytuuje się banan – owoc o stosunkowo wysokiej kaloryczności i dużej zawartości cukru, lecz równocześnie będący bogatym źródłem minerałów, w tym potasu. Natomiast owoce egzotyczne (takie jak kiwi czy cytrusy) to prawdziwe „bomby witaminowe” – mogą wspomóc organizm podczas początków infekcji. Dobrze zatem sięgać po nie jesienią i zimą. Miłośnicy oryginalnych smaków mogą wzbogacić deser mango albo marakują.
Jak przygotować owoce do jogurtu? Twarde najlepiej pokroić w drobną kostkę – warto jednak przy tym pozostawić kilka większych kawałków do dekoracji. Miękkie, takie jak truskawki, kiwi czy banany, można zblendować lub rozgnieść widelcem. Jagody dodajemy do jogurtu w całości. W sezonie zimowym świeże owoce można zastąpić przetworami lub mrożonkami. Jogurt naturalny z owocami to deser, który najlepiej prezentuje się (i smakuje), gdy produkty ułożymy warstwowo, rozpoczynając od nabiału. Z tego też powodu przysmak najlepiej serwować w przezroczystych naczyniach, na przykład szklankach do latte (wówczas obowiązkowo podajemy łyżeczkę odpowiedniej długości) bądź pucharkach do lodów. Tak podany deser to świetna propozycja na podwieczorek. Aby przysmak prezentował się jeszcze piękniej, warto sięgnąć po jogurt o zwartej konsystencji, np. Jogurt naturalny Gęsty Bakoma.
Jogurt naturalny z owocami i musli
Inna popularna wersja tej przekąski wzbogacona jest musli. W takiej formie jogurt najlepiej spożywać rano, by organizm tuż po przebudzeniu otrzymał odpowiednią dawkę węglowodanów. Jakie musli wybrać? Najlepiej naturalne, bez zbędnych dodatków chemicznych czy cukru. Najzdrowszą opcją jest przygotowanie go samodzielnie z płatków owsianych, orkiszowych, żytnich oraz bakalii (orzechów włoskich lub laskowych, żurawiny, skórki pomarańczowej, suszonych moreli czy daktyli). W roli zbożowego dodatku do jogurtu świetnie sprawdzi się również granola. Jeśli zależy nam na słodkim deserze, musli można połączyć z odrobiną miodu lub syropu owocowego (najlepiej domowej roboty).
Miłośnicy łakoci mogą zdecydować się na wersję deseru wzbogaconą kawałkami pokruszonych ciasteczek. Górną warstwę przysmaku można też udekorować wiórkami kokosowymi, czekoladowymi lub dodatkami cukierniczymi – najlepiej prezentować się będą drobne słodycze, takie jak gwiazdki czy perełki. Taki deser podajemy nie w szklankach, lecz w niewielkich słoiczkach – z takim sposobem serwowania musli z jogurtem spotykamy się obecnie w wielu modnych kawiarniach i restauracjach.
Jogurt naturalny z owocami to przekąska, którą przygotować możemy na wiele sposobów w krótkim czasie. Przysmak ten sprawdzi się zarówno jako posiłek na dobry początek dnia, jak i wykwintny podwieczorek – wszystko zależy od dodatków i sposobu podania.