Jak jeść, aby zdrowo schudnąć? Pięć zasad

Wiosna to doskonały czas dla wszystkich chcących zgubić kilka kilogramów. Ważne jest jednak, aby zrobić to mądrze i bez drastycznych diet oraz głodówek. Tylko w ten sposób można osiągnąć wymarzone efekty, a co najważniejsze zatrzymać je na dłużej. Poznaj pięć zasad żywienia, dzięki którym walka z kilogramami stanie się prostsza.

1. Regularne, mniejsze posiłki

Najważniejsze w diecie odchudzającej są regularne posiłki. Dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie, w tym trzech dużych (śniadanie, obiad i kolacja) oraz dwóch mniejszych (na przykład drugie śniadanie i podwieczorek). Mawiają oni, że , to jeść często – regularność pozwala utrzymać przemianę materii na wysokich obrotach w dzień i w nocy. Ważne, aby spożywać niewielkie porcje, które pozwolą nasycić głód, lecz nie przejadać się.

2. Deficyt kaloryczny

Bardzo ważny podczas odchudzania jest odpowiedni deficyt kaloryczny. Trudno jednak stwierdzić, jaka liczba dostarczanych na co dzień kalorii jest odpowiednia, ponieważ każdy człowiek ma nieco inne zapotrzebowanie energetyczne. Zależy ono między innymi od:

  • wieku,
  • płci,
  • codziennej aktywności fizycznej, w tym rodzaju wykonywanej pracy,
  • pory roku.

W pierwszej kolejności należy więc określić własne zapotrzebowanie energetyczne. Następnie od uzyskanego wyniku odjąć około 500 kalorii – pozwoli to na zdrowe chudnięcie.

3. Więcej błonnika

Osoby będące na diecie odchudzającej bardzo często sięgają po tabletki zmniejszające apetyt. Tymczasem wystarczy zwiększyć ilość błonnika w diecie, aby osiągnąć dokładnie ten sam efekt. Błonnik działa niczym balonik – pęcznieje w żołądku, przez co zwiększa uczucie sytości. Dodatkowo reguluje pracę jelit i całego przewodu pokarmowego. Błonnik znajdziemy przede wszystkim w:

  • świeżych owocach i warzywach,
  • ciemnym pieczywie, makaronach, ryżu,
  • kaszach,
  • suszonych śliwkach
  • płatkach owsianych,
  • nasionach roślin strączkowych.
Przeczytaj także:  Jak wybierać i stosować serum do włosów?

Powyższe produkty dostarczają dużą ilość błonnika i jednocześnie są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, dlatego należy spożywać je na co dzień, a nie tylko w czasie, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.

4. Ograniczenie słodyczy i fast foodów

Z naszego jadłospisu powinno na dobre zniknąć niezdrowe jedzenie. Zrezygnujmy z tak zwanych półproduktów, które są mocno przetworzone, a co za tym idzie szkodliwe dla naszego organizmu. Pamiętajmy, że słodycze to nie tylko czekolada i batoniki. Z menu należy usunąć wszelkiego rodzaju ciasta, drożdżówki czy nawet wafle ryżowe w polewie. Oczywiście od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na coś słodkiego, jednak zadbajmy o to, aby słodycze nie gościły u nas codziennie.

5. Duża ilość płynów

W kontekście właściwej diety nie możemy zapominać również o przyjmowaniu dużej ilości płynów. Dorosły człowiek powinien wypijać około dwa litry wody dziennie. Pamiętajmy, aby unikać wody smakowej czy napojów owocowych, które są bardzo kaloryczne. Postawmy na zwykłą wodę mineralna lub źródlaną. Możemy również sięgnąć po herbatki owocowe lub ziołowe. Jeśli wybieramy kawę, to najlepiej zwykłą, czarną, bez dodatku mleka bądź z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.

Informacja prawna