Codzienna dieta ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia jamy ustnej. Im więcej w niej cukru, tym większe ryzyko wystąpienia próchnicy oraz rozwoju infekcji bakteryjnych. Warto zwracać uwagę na to, co jemy, ponieważ spożywanie odpowiednich produktów może zminimalizować ryzyko rozwoju próchnicy, a także chorób przyzębia, które mogą prowadzić do utraty zębów. W naszej diecie powinny znajdować się przede wszystkim produkty o działaniu antybakteryjnym oraz przeciwutleniającym. Sprawdź, co jeść, by długo cieszyć się zdrowymi i pięknymi zębami.
Probiotyki
Żywe kultury bakterii, które możemy znaleźć w jogurcie, maślance czy kefirze zapobiegają namnażaniu się w jamie ustnej groźnych bakterii próchniczych. Probiotyki regulują florę bakteryjną jelit, a także jamy ustnej, dzięki czemu przyczyniają się do zmniejszenia ilości powstającej płytki nazębnej. Ponadto wskazuje się, że spożywanie produktów bogatych w probiotyki zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przyzębia. Zaznacza się również, że probiotyki hamują wzrost bakterii, które wytwarzają związki siarki i powodują nieprzyjemny zapach z ust.
Zielona herbata
Zielona herbata ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia jamy ustnej. Wszystko za sprawą zawartych w niej polifenoli, które wykazują działanie antybakteryjne oraz antytoksyczne. Ponadto w zielonej herbacie znajduje się dużo fluoru, który jak wiadomo wzmacnia szkliwo zębów. Zielona herbata reguluje poziom pH w jamie ustnej, dzięki czemu następuje zmniejszenie ilości kwasów w ślinie. Zielona herbata działa przeciwzapalnie, co przyczynia się do ochrony dziąseł. Ponadto niweluje nieprzyjemny zapach z ust.
Produkty bogate w antocyjany
Produkty bogate w antocyjany, do których należą produkty, takie jak żurawina, jagody, maliny, czerwona kapusta, bakłażan czy czarny ryż korzystnie wpływają na zdrowie jamy ustnej. Dzieje się tak dlatego, że antocyjany zapobiegają tworzeniu się bakterii w tkankach, w tym również w zębach.
Produkty bogate w koenzym Q10
Koenzym Q10 znajduje się w tłustych rybach, orzechach, brokułach, kalafiorach, truskawkach oraz pomarańczach. Koenzym Q10 ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, hamuje procesy starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko chorób serca, astmy czy nadciśnienia. Jednak niewiele osób wie, że koenzym Q10 jest korzystny dla zdrowia jamy ustnej, a dokładniej dziąseł, ponieważ wspomaga regenerację tkanek. Wskazuje się, że niedobór koenzymu Q10 stanowi jedną z przyczyn chorób przyzębia, ponieważ jego niewystarczająca ilość powoduje niewłaściwe gojenie się tkanek, a także sprawia, że są one bardziej podatne na infekcje bakteryjne.
Produkty z argininą
Arginina w połączeniu z wapniem ma działanie przeciwpróchnicze, a także uszczelnia otwarte kanaliki zębinowe, co zmniejsza nadwrażliwość zębów. Ponadto obecność argininy w ślinie przyczynia się do zmiany kwaśnego środowiska tworzonego przez bakterie alkaliczne, a tym samym neutralizuje kwasy mogące zmiękczyć bądź rozpuścić szkliwo. W celu zwiększenia ilości argininy w ślinie należy spożywać mięso drobiowe, orzechy ziemne, pestki dyni, ciecierzycę czy soczewicę.
„Szczoteczkowe” warzywa i owoce
Warto do swojej codziennej diety włączyć surowe warzywa i owoce, które mają właściwości ścierne i myjące, dzięki czemu nasze zęby w naturalny sposób oczyszczą się w trakcie jedzenia. Do tzw. myjących owoców i warzyw należą: zielony ogórek, marchewka, kalafior, seler naciowy, groszek cukrowy oraz zielone jabłka. Jedzenie surowych warzyw i owoców pobudza ślinianki do pracy, a co za tym idzie, zwiększa się produkcja śliny, która wypłukuje bakterie. Ponadto surowe warzywa i owoce masują zęby oraz dziąsła, co przyczynia się do poprawy krążenia krwi.