3 produkty powszechnie uważane za zdrowe, które wcale takie nie są. Sprawdź!

Na sklepowych półkach często widuje się produkty, które uchodzą za zdrowe. Kiedy jednak dokładniej przyjrzymy się etykietom może się okazać, że ich skład ma niewiele wspólnego ze zdrową dietą.

Pyszny, ale czy dietetyczny?

Na hasło „zdrowe produkty” wielu z nas może przyjść do głowy skojarzenie – jogurty owocowe. Wiele osób spożywa je regularnie, wierząc, że nie zawierają one żadnych szkodliwych składników. Okazuje się, że jest nieco inaczej. Owoców w jogurcie jest naprawdę niewiele. Na domiar złego często znajdziemy tam także mnóstwo cukru, szkodliwych dla zdrowia barwników i innych substancji, które powinniśmy ograniczyć. Wystarczy przejrzeć kilka przypadkowo wybranych opakowań jogurtów w sklepach, by przekonać się, że w składzie znajduje się znikoma ilość owoców (czasem nieosiągająca nawet 5%). Czy taki produkt może być wartościowym składnikiem naszej diety? Zdecydowanie nie.

Chrupkie przekąski

Niejedna z osób, która próbowała przejść na dietę włączyła do niej wafle ryżowe. Z pozoru wydają się bardzo zdrową przekąską, bez niebezpiecznych składników. Jeśli jednak weźmiemy je pod lupę, dowiemy się że mają one bardzo wysoki indeks glikemiczny. Co to oznacza? Jedząc je faktycznie poczujemy się syci, ale tylko na krótką chwilę. Niedługo później znowu będziemy głodni. Szybko więc sięgniemy po kolejny posiłek. Dodatkowo wafle ryżowe to produkt mocno przetworzony, nie powinniśmy więc jeść ich zbyt często.

Przeczytaj także:  Cytryna na łupież: 5 sposobów jak można użyć cytryny by zachować łupież w ryzach

Pyszne napoje

Kiedy podczas zakupów sięgamy po soki, mamy nadzieję, że właśnie dokonaliśmy dobrego wyboru. Niestety nie do końca tak jest. Z pewnością powinniśmy unikać opakowań, na których widnieje napis „nektar owocowy”. Tego typu napoje nie mają nic wspólnego z naturalnym sokiem z owoców. Tak zwane soki 100% są oczywiście nieco zdrowsze, jednak w żaden sposób nie zastąpią nam codziennej dawki owoców. Uważnie czytajmy skład i unikajmy produktów z cukrem, a także syropem glukozowo-fruktowym.

Zdrowe jedzenie gości na naszych stołach coraz częściej, nie zawsze jednak jest dietetyczne w 100%. Powinniśmy dużo dokładniej czytać etykiety. Ekologiczna żywność ma prosty skład, nie zawiera niebezpiecznych składników i na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm.

Podobne posty:

Przeczytaj także:  Trądzik – dlaczego powstaje i czy jest przed nim ratunek?
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook

Dodaj komentarz