Wiosenne przepisy na pasty do pieczywa chrupkiego

Nudzi was pieczywo chrupkie z szynką i ogórkiem, a może nie możecie już patrzeć na serek wiejski z pomidorem? Mamy na to rozwiązanie! Pieczywo chrupkie idealnie komponuje się z różnego rodzaju pastami kanapkowymi! Są banalnie proste w przygotowaniu, a wasze kubki smakowe oszaleją po spróbowaniu ich! Blender w dłoń i miksujemy!

Pieczywo chrupkie Orkisz & Słonecznik z pastą z bobu i grillowanymi zielonymi szparagami

Składniki:

  • Świeży bób, około 250 g
  • Ser owczy, około 125 g
  • Wysokiej jakości oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Pieczywo chrupkie Orkisz + Słonecznik
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Szparagi, 2 pęczki
  • Rukola lub roszponka

Przygotowanie pasty:

Zaczynamy od zblanszowania wyłuskanego bobu przez około dwie minuty. Po odcedzeniu i osuszeniu go, ścieramy połowę przygotowanego sera i dodajemy do bobu, dolewając naszą oliwę. 50 ml będzie optymalną ilością. Następnie rozgniatamy wszystko widelcem i doprawiamy do smaku solą oraz świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Skrapiamy je dość mocno oliwą i grillujemy na specjalnej patelni do miękkości. Około minuty, dwóch. Następny krok to podanie. Przygotowane wcześniej pieczywo chrupkie Chrupak Orkisz + Słonecznik nacieramy przekrojonym na pół czosnkiem i smarujemy przygotowaną pastą. Kanapki skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, by następnie ułożyć na nich szparagi. Dekorujemy wszystko rukolą bądź roszponką (w zależności od preferencji) oraz płatkami sera owczego. Na koniec ponownie odrobina oliwy i pieprz. Będziecie w kulinarnym niebie. Gwarantujemy!

Idealnie kruchy Chrupak 3 Ziarna z wiosenną pastą z sera ricotta

Składniki:

  • Pęczek rzodkiewki
  • Cebula dymka
  • Szczypiorek
  • Czosnek
  • Ser ricotta, 200 g
  • Jogurt naturalny bądź chuda śmietana
  • Cytryna
  • Sól i pieprz
  • Chrupak 3 Ziarna

Przygotowanie pasty:

Przygotowanie pasty rozpoczynamy od umycia naszej rzodkiewki i starcia jej na tarce, na małych oczkach. Dymkę i szczypiorek drobno siekamy, a dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy nożem. Tak przygotowane składniki mieszamy z ricottą i śmietaną. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę przed podaniem chowamy do lodówki na co najmniej godziną, a następnie smarujemy nią pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna! Pyszne, orzeźwiające i smaczne. Idealna propozycja na lekką, wiosenną kolację.

Marchewkowa pasta na pieczywie chrupkim Dynia + Ser

Składniki:

  • Marchewki, 5 średniej wielkości sztuk
  • 100 g ziaren łuskanego słonecznika
  • Czosnek
  • Dobre masło
  • Suszony majeranek
  • Sól i pieprz
  • Pieczywo chrupkie Chrupak Dynia + Ser

Przygotowanie pasty:

Gotowanie zaczynamy od obrania marchewki i czosnku. Jedno i drugie kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Podsmażamy, a w momencie czy nasze warzywo zacznie pachnieć, dodajemy sól i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie dolewamy do garnka wodę (100 ml) i dusimy wszystko, aż marchewka zrobi się miękka. W międzyczasie na suchej patelni podprażamy nasz słonecznik. Ostatni krok to zblendowanie maślanych marchewek na gładką masę, dodanie pieprzu oraz majeranku i połączenie ich z uprażonym wcześniej słonecznikiem.

Czas na nałożenie tego marchewkowego cuda na pieczywo chrupkie Chrupak Dynia + Ser. Pychota!

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu?

Podobne posty:

Oceń artykuł
[Suma: Średnia: ]