Nudzi was pieczywo chrupkie z szynką i ogórkiem, a może nie możecie już patrzeć na serek wiejski z pomidorem? Mamy na to rozwiązanie! Pieczywo chrupkie idealnie komponuje się z różnego rodzaju pastami kanapkowymi! Są banalnie proste w przygotowaniu, a wasze kubki smakowe oszaleją po spróbowaniu ich! Blender w dłoń i miksujemy!
Pieczywo chrupkie Orkisz & Słonecznik z pastą z bobu i grillowanymi zielonymi szparagami
Składniki:
- Świeży bób, około 250 g
- Ser owczy, około 125 g
- Wysokiej jakości oliwa z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Pieczywo chrupkie Orkisz + Słonecznik
- Czosnek, 2 ząbki
- Szparagi, 2 pęczki
- Rukola lub roszponka
Przygotowanie pasty:
Zaczynamy od zblanszowania wyłuskanego bobu przez około dwie minuty. Po odcedzeniu i osuszeniu go, ścieramy połowę przygotowanego sera i dodajemy do bobu, dolewając naszą oliwę. 50 ml będzie optymalną ilością. Następnie rozgniatamy wszystko widelcem i doprawiamy do smaku solą oraz świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Skrapiamy je dość mocno oliwą i grillujemy na specjalnej patelni do miękkości. Około minuty, dwóch. Następny krok to podanie. Przygotowane wcześniej pieczywo chrupkie Chrupak Orkisz + Słonecznik nacieramy przekrojonym na pół czosnkiem i smarujemy przygotowaną pastą. Kanapki skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, by następnie ułożyć na nich szparagi. Dekorujemy wszystko rukolą bądź roszponką (w zależności od preferencji) oraz płatkami sera owczego. Na koniec ponownie odrobina oliwy i pieprz. Będziecie w kulinarnym niebie. Gwarantujemy!
Idealnie kruchy Chrupak 3 Ziarna z wiosenną pastą z sera ricotta
Składniki:
- Pęczek rzodkiewki
- Cebula dymka
- Szczypiorek
- Czosnek
- Ser ricotta, 200 g
- Jogurt naturalny bądź chuda śmietana
- Cytryna
- Sól i pieprz
- Chrupak 3 Ziarna
Przygotowanie pasty:
Przygotowanie pasty rozpoczynamy od umycia naszej rzodkiewki i starcia jej na tarce, na małych oczkach. Dymkę i szczypiorek drobno siekamy, a dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy nożem. Tak przygotowane składniki mieszamy z ricottą i śmietaną. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastę przed podaniem chowamy do lodówki na co najmniej godziną, a następnie smarujemy nią pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna! Pyszne, orzeźwiające i smaczne. Idealna propozycja na lekką, wiosenną kolację.
Marchewkowa pasta na pieczywie chrupkim Dynia + Ser
Składniki:
- Marchewki, 5 średniej wielkości sztuk
- 100 g ziaren łuskanego słonecznika
- Czosnek
- Dobre masło
- Suszony majeranek
- Sól i pieprz
- Pieczywo chrupkie Chrupak Dynia + Ser
Przygotowanie pasty:
Gotowanie zaczynamy od obrania marchewki i czosnku. Jedno i drugie kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Podsmażamy, a w momencie czy nasze warzywo zacznie pachnieć, dodajemy sól i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie dolewamy do garnka wodę (100 ml) i dusimy wszystko, aż marchewka zrobi się miękka. W międzyczasie na suchej patelni podprażamy nasz słonecznik. Ostatni krok to zblendowanie maślanych marchewek na gładką masę, dodanie pieprzu oraz majeranku i połączenie ich z uprażonym wcześniej słonecznikiem.
Czas na nałożenie tego marchewkowego cuda na pieczywo chrupkie Chrupak Dynia + Ser. Pychota!