Muśnięte słońcem włosy odmładzają, a słoneczne refleksy nadają objętości. Pasemka możesz wykonać samodzielnie, w domowym zaciszu, używając naturalnych składników.
Oto kilka mieszanek z właściwościami utleniającymi.
1. Wywar rumiankowy
Suche lub świeże kwiaty rumianku gotujemy na wolnym ogniu około dwudziestu minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru używamy do ostatniego płukania umytych włosów i zostawiamy do wyschnięcia. Sposób nie jest najszybszy, ale w zamian za cierpliwość i konsekwencję otrzymamy piękny złoty odcień.
2. Kompot z rabarbaru
Podobnie jak w przypadku rumianku, wywar z korzenia rabarbaru wykorzystujemy do ostatniego płukania i pozostawiamy do wyschnięcia, starając się nie odciskać włosów w ręcznik.
[sc name=”art”]
3. Sok z cytryny
Roztwór soku z wodą w proporcji 1: 3 gwarantuje świetny efekt. Mieszankę nakładamy na suche włosy i zostawiamy na kilka godzin. Następnie płukamy włosy letnią wodą. Poza efektem rozjaśnionych włosów sok z cytryny domyka i wygładza łuski włosów. Wystawienie włosów na słońce przyśpiesza proces.
4. Mieszanka octu winnego i cytryny
Mieszankę soku i czerwonego lub białego octu winnego sporządzamy w równych proporcjach i nakładamy na suche włosy. Środek pozostawiamy na co najmniej dziesięć minut, a następnie spłukujemy wodą. Ocet poza właściwością rozjaśniającą podobnie jak sok z cytryny domyka łuski i nabłyszcza włosy.
5. Miodowa woda
Łyżkę miodu rozpuszczamy w chłodnej wodzie na trzydzieści minut przed nałożeniem. W tym czasie uaktywnia się naturalny utleniacz- nadtlenek wodoru. Maseczkę nakładamy na około godzinę, następnie spłukujemy. Włosy pozostają odżywione i uniesione u nasady.
6. Nagietek lekarski dla blondynek i rudych
Pomarańczowe płatki nagietka lekarskiego rozjaśnią włosy rude, żółte polecamy do włosów blond. 1/3 szklanki płatków zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy dwadzieścia minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wino wytrawne. Ostudzonym wywarem płukamy włosy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie słukujemy.