Najlepsze alternatywy dla mleka krowiego

Mleko roślinne stanowi doskonałą alternatywę dla osób poszukujących bezlaktozowych, bezglutenowych produktów. Jest zdrowe dla serca i niskotłuszczowe. Niezależnie od tego, czy lubisz mleko kremowe, lekkie, gładkie, czy słodkie, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Możesz je dodać do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, ciastek, makaronu i sera.

Mleko migdałowe

Jest pyszne, kremowe i gładkie. Ma łagodny orzechowy smak. Porównuje się go do pełnego mleka krowiego ze względu na jego gęstą i równomierną konsystencję. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan i wegetarian. Jego dużym atutem jest wszechstronność i łatwa dostępność.

Stanowi świetną alternatywę dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe lub nietolerancję laktozy. W porównaniu do mleka krowiego zawiera mniej tłuszczów nasyconych i więcej nienasyconych. Jest niskokaloryczne. Mleko migdałowe jest dostępne w różnych wariantach smakowych. Zawiera dużo wapnia, witaminy E i D. Nie zawiera dużo białka, dlatego pamiętaj o włączeniu do diety fasoli i ryb. Znajduje się w nim też kwas fitynowy, czyli substancja ograniczająca wchłanianie żelaza, cynku i wapnia. Takie p .rodukty można znaleźć w wielu sklepach internetowych np. https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-15-Mleka-roslinne-Napoje-Soki.html .

Mleko konopne

Produkowane jest z nasion rośliny konopi Cannabis sativa. W przeciwieństwie do marihuany zawiera jedynie śladowe ilości tetrahydrokanabinolu (THC). Dlatego nie ma właściwości halucynogennych,

Wyróżnia się lekko słodkim, orzechowym, ziemistym smakiem i cienką, wodnistą konsystencją. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik lżejszego mleka, np. odtłuszczonego. Jest niskokaloryczne. Zawiera mniej białka niż mleko krowie, ale więcej niż mleko migdałowe. Jest bogate w tłuszcze nienasycone, wapń, witaminę D i kwasy omega-3. Zawiera również wszystkie niezbędne aminokwasy.

Przeczytaj także:  Miejscowe zastosowanie preparatów z heparyną – jak i kiedy?

Mleko owsiane

W najprostszej postaci stanowi mieszankę owsa i wody. Niemniej jednak producenci często dodają gumę guar, oleje i sól, aby uzyskać pożądany smak i konsystencję. Ma naturalnie słodki i łagodny smak. Świetnie smakuje w koktajlach lub z płatkami zbożowymi.

Nie jest jednak odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Zawiera najwięcej kalorii i węglowodanów spośród wszystkich gatunków mleka roślinnego.

Tak samo jak mleko sojowe, dostarcza więcej ryboflawiny (B2) niż mleko krowie. Wielu producentów dodaje różne minerały i witaminy, aby zwiększyć wartość odżywczą napoju.

Mleko sojowe

Porównując mleko sojowe z migdałowym, konopnym i owsianym, można zauważyć, że zawiera najwięcej białka. Zwykle ma łagodny i kremowy smak. Jednak może się on różnić w zależności od marki. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego w pikantnych potrawach, z płatkami zbożowymi lub do kawy. Zawiera połowę mniej kalorii, tłuszczów i węglowodanów niż mleko krowie. Dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Wysokiej jakości zdrowa żywność online cieszy się coraz większą popularnością.

Mleko kokosowe

Wytwarzane jest z wody i białego miąższu brązowych orzechów kokosowych. Ma kremową konsystencję i słodki, subtelny smak kokosa. Zawiera jedną trzecią kalorii mleka krowiego, połowę tłuszczu i znacznie mniej białka i węglowodanów. Niekoniecznie jest to dobra opcja dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białku, ale odpowiednia dla tych, którzy próbują ograniczyć ilość węglowodanów w diecie.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Informacja prawna