Dieta wątrobowa – 5 porad dotyczących tego, co jeść przy chorej wątrobie

Wątroba stanowi jeden z najważniejszych narządów człowieka. To w niej dochodzi do wychwytywania, neutralizacji i wydalania substancji szkodliwych, jakie znajdują się w organizmie. Należą do nich: zbędne produkty przemiany materii, toksyny, alkohol, metale ciężkie, hormony zwierzęce, chemiczne pozostałości po pokarmach i lekach itp. W niej również zachodzi przemiana białek i węglowodanów w tłuszcze, synteza białek z aminokwasów oraz produkcja żółci, stanowiącej kluczowy element w procesach trawienia. Dzięki niej także magazynowane są i uwalniane w miarę potrzeb: glikogen, żelazo oraz witaminy A, B12 oraz D.

Nie sposób wymienić wszystkich procesów, które organ ten stymuluje lub w których bierze udział. Każda dysfunkcja wątroby zaburza prawidłowe działanie i funkcjonowanie całego organizmu.

Objawy chorej wątroby

Niestety, wątroba, chociaż waży ponad 2 kilogramy, nie posiada unerwienia czuciowego. Dlatego nawet jej poważne schorzenia nie wywołują dolegliwości bólowych. Należy zatem zwracać szczególną uwagę na inne symptomy, które mogą wskazywać, że dzieje się w niej coś niedobrego. Należą do nich: osłabienie, senność, niestrawność, szybkie męczenie się oraz stopniowy spadek masy ciała. Ponadto, kiedy dochodzi do powiększenia wątroby, uciska ona na błonę surowiczą, wywołując jej rozciąganie i podrażnienie, co odczuwa się jako ból pod żebrami po prawej części brzucha. Jeśli zaobserwujemy podobne objawy, należy skonsultować się z lekarzem, który zleci przeprowadzenie niezbędnych badań diagnostycznych, np. próby wątrobowe, czy USG jamy brzusznej. Przy ostrym stanie zapalnym wątroby występuje żółtaczka, spadek ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszenie akcji serca, zaburzenia krzepliwości krwi i padaczka.

Przeczytaj także:  Implanty? Nie takie straszne!

Choroby wątroby

Choroby wątroby dzielą się na trzy kategorie:

  • choroby miąższu (wirusowe zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, uszkodzenie polekowe, guzy wątroby, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, hemochromatoza oraz choroba Wilsona),
  • choroby naczyń (zakrzepica żyły wrotnej oraz zakrzepica żył wątrobowych),
  • choroby wewnątrzwątrobowych przewodów żółciowych (pierwotne stwardniejące zapalenie dróg żółciowych oraz nowotwory dróg żółciowych, które prowadzą do cholestatycznego zapalenia wątroby).

Zobacz też: „Stłuszczenie wątroby – czy wiesz, jak długo regeneruje się wątroba?“.

Dieta wątrobowa – 5 porad

Po pierwsze, w diecie najważniejsze jest częste (około 6.) spożywanie lekkostrawnych posiłków, ale w mniejszych ilościach.

Po drugie, posiłki powinny być spożywane w miłej atmosferze i bez pośpiechu. Stres jest wrogiem numer jeden nie tylko dla wątroby, ale i dla całego organizmu.

Po trzecie, potrawy nie mogą być smażone. Powinny być przygotowane na parze, gotowane, duszone lub pieczone w folii.

Po czwarte, należy zwiększyć spożycie nabiału, w tym chudego mleka i twarogu.

Po piąte, trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów (w tym śmietany i majonezu), mocnej kawy i herbaty, alkoholu, ostrych przypraw oraz słodyczy.

Dieta wątrobowa skutecznie wspomaga leczenie chorego narządu. Przeciwdziała i łagodzi wszelkie podrażnienia układu pokarmowego oraz przyspiesza odradzanie się komórek narządu.

Podobne posty:

Przeczytaj także:  Jak uzyskać efekt pięknych, białych zębów?
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook