Co najczęściej nas uczula? Jakie są najpopularniejsze rodzaje alergenów?

Ustalenie rodzaju uczulającego alergenu jest bardzo ważne dla zastosowania skutecznej terapii. Przeprowadzenie odczulania w gabinecie lekarskim może odbyć się dopiero wtedy, gdy specjalista ustali, które czynniki wywołują u nas najmocniejsze reakcje. Zdarza się, iż zanim pójdziemy do lekarza, samodzielnie próbujemy dowiedzieć się, co nas uczula. Najlepiej jest zrobić to metodą eliminacji, ale do tego potrzebna będzie nam wiedza na temat alergenów, które najczęściej wywołują przykre objawy w organizmie człowieka. Jakie to alergeny?

Rodzaje alergenów

Wśród najczęściej występujących alergenów wyróżniamy:

  • alergeny wziewne;
  • alergeny kontaktowe (skórne);
  • alergeny pokarmowe.

Alergeny wziewne

Alergeny wziewne najczęściej powodują katar sienny, drapanie w gardle, zaczerwienienie oczu, chrypkę oraz inne dolegliwości ze strony układu oddechowego. Nieleczona alergia może rozwinąć się w zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli, a nawet astmę. Warto więc wiedzieć, co nas uczula, aby móc skutecznie łagodzić nieprzyjemne objawy. Najbardziej uczulające alergeny wziewne to:

  • pyłki roślin (alergia występuje najczęściej w okresie pylenia);
  • sierść zwierząt;
  • roztocza kurzu domowego;
  • zarodniki pleśni.

Alergeny kontaktowe

Reakcja alergiczna występuje najczęściej na skórze i ma postać swędzących wyprysków lub obrzęków. Nieleczona może doprowadzić do łuszczenia się skóry i nieestetycznych stałych zmian. Do najczęstszych alergenów skórnych zaliczamy:

  • metale: nikiel, chrom, kobalt;
  • kosmetyki: balsamy do ciała, proszki do prania, perfumy;
  • formaldehyd, występujący często na odzieży, w lakierach do paznokci, tworzywach sztucznych.

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa objawia się najczęściej dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mogą to być biegunki, nudności, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha – występujące w krótkim czasie po zjedzeniu uczulającego produktu. W wielu przypadkach alergia pokarmowa może pojawić się także na skórze w postaci wysypki, czerwonych plam, łuszczącej się skóry. Najbardziej uczulają nas:

  • białka mleka krowiego;
  • jaja;
  • pszenica;
  • orzechy;
  • ryby;
  • owoce morza;
  • pomidor;
  • seler;
  • przyprawy.
Przeczytaj także:  Jak odpowiednio dobrać oprawki i ich kolor do typu urody i karnacji ?

Oprócz trzech wymienionych wyżej rodzajów alergii występują również alergie krzyżowe, pojawiające się na skutek połączenia kilku czynników. Tego typu uczulenia są najtrudniejsze do rozpoznania, gdyż trudno jest ustalić to, jakie alergeny, łącząc się ze sobą, powodują nieprzyjemne reakcje.

Nie czekaj, zacznij działać. Leczenie alergii każdego rodzaju

Kiedy pojawią się pierwsze objawy alergii, nawet gdy nie wiemy jeszcze, co nas uczula, warto sięgnąć po dostępne bez recepty leki przeciwhistaminowe, takie jak Claritine. Wykazują one wysoką skuteczność w łagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości, a do tego są bezpieczne dla zdrowia. Następnym krokiem leczenia alergii jest wizyta u lekarza, który umówi nas na testy alergiczne w celu ustalenia czynników uczulających. Dopiero po wyróżnieniu alergenów, można rozpocząć terapię odczulającą.

Podobne posty:

Przeczytaj także:  Lista prozdrowotnych właściwości ciecierzycy
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Jeśli spodobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco >> POLUB FashionAndBeauty.pl na facebook