Jakie wino jest najlepsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi – ile podniebień, tyle gustów i opinii. Białe wino to jeden z rodzajów alkoholu starego jak sama cywilizacja. Kiedyś pospolity trunek, pity praktycznie przez każdego, staje się symbolem elegancji i dobrego smaku, pijany głównie podczas posiłków. Białe wino ma swoje zalety, które warto poznać, jeśli nie jesteśmy wyspecjalizowani w winach, a czeka nas trudny wybór, stojąc przed sklepową półką z alkoholami.
Białe wino – jakie właściwości dla degustujących?
Trzeba przyznać, że wino białe nie wyróżnia się niczym specjalnym, jeśli idzie o działanie. Oczywiście, to pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością, wszak większa ilość może ładnie zawrócić nam w głowie. Białe wino jest dosyć bogate w przeciwutleniacze, regularne pijanie lampki, np. do kolacji, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a wspomniane antyoksydanty zapobiegają starzeniu. Jesteśmy jednak dalecy od tego, żeby traktować wino jako suplement diety… jest jednak alkoholem, u którego można znaleźć pozytywne cechy!
Jakie kieliszki do białego wina?
Przede wszystkim delikatne, przezroczyste i cienkie. Kieliszki do białego wina potrzebują nieco miejsca, by je odpowiednio napowietrzyć – wówczas wydobywamy z trunku jego najlepsze aromaty. Są to zwykle kieliszki węższe niż w przypadku wina czerwonego. Przykładem może być tzw. tulipan, szkło, które przybiera kształt popularnego kwiatu. Białe wino serwowane w specjalnie przygotowanym szkle jest nie tylko smaczne, ale także stanowi swoistą ozdobę każdego stołu.

Jaka temperatura białego wina?
Ten typ alkoholu podajemy na zimno! Dlatego w domowych warunkach białe wino przechowujemy w lodówce. Lekkie wina białe, na przykład pinot grigio lub sauvignon blanc powinny być podawane w temperaturze 8 – 10 stopni, podczas gdy pełne wina białe w temperaturze około 12 – 15 stopni. Oczywiście, dla amatorów pijających białe wino do wieczornego serialu na Netflix, informacja ta ma pewnie drugorzędne znaczenie, ale dla osób, które pragną wejść w „świat wina” na poważnie, różnica kilku stopni jest szalenie istotne w odbiorze smaku białego wina. Termometr do pomiaru temperatury wina możemy kupić w dobrych sklepach z winami lub w sklepach typu alkohole online.
Do czego białe wino?
Nieco przekornie i żartobliwie odpowiemy – do towarzystwa. To także najbezpieczniejsza odpowiedź, białe wino doskonale smakuje przy miłej pogawędce, w towarzystwie szczerego uśmiechu i przyjemnie upływającego czasu.
W kuchni białe wino ma olbrzymie zastosowanie. Warto mieć je pod ręką, gdy serwujemy białe mięsa. Białe wino do ryb to także pewien standard (przykładem dorsz). Białe wino wytrawne przyjemnie komponuje się z tłustymi serami, jak feta czy mozzarella. Wino białe półsłodkie i słodkie będzie natomiast doskonałym dodatkiem do deserów, składających się z owoców oraz czekolady. Polecamy wypróbować białe wino z makaronami, szczególnie wino białe półwytrawne. Spaghetti w stylu rzymskim ma wówczas najlepszy smak!