wyciskarka-czy-sokowirowka-wybieramy-urzadzenie-do-robienia-sokow

Wyciskarka czy sokowirówka? Wybieramy urządzenie do robienia soków!

Oceń ten artykuł:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dobre urządzenie do wyciskania soków to inwestycja w zdrowie. Jeśli urządzenie dodatkowo będzie trwałe, to będzie to inwestycja na lata. Jednak wybór takiego urządzenia nie zawsze jest łatwy. Zwłaszcza jeśli nie wiemy, czym charakteryzują się poszczególne z nich i na co należy zwracać uwagę przy ich wyborze. W poniższym artykule przybliżamy wady i zalety najbardziej popularnych urządzeń, tj. sokowirówki oraz wyciskarki do soków. Warto poznać je jeszcze przed podjęciem ostatecznej decyzji, które urządzenie zagości w naszej kuchni.

Na rynku do wyboru mamy kilka rodzajów wyciskarek oraz sokowirówki. Między sobą różnią się nie tylko same urządzenia, ale również przygotowywane w nich soki. Różnice dotyczą zarówno ich smaku, jak i jakości. Na czym dokładnie polegają?

Określ swoje potrzeby

Wybór urządzenia będzie znacznie prostszy, jeśli przed jego zakupem określimy dokładnie, czego tak naprawdę potrzebujemy. Znaczenie będą tu miały takie kwestie jak:

  • Gotówka, jaką dysponujemy na zakup urządzenia.
  • Jakość i smak soku, jaki chcemy uzyskać.
  • To, czy sok będzie przechowywany, czy spożywany natychmiast po przygotowaniu.
  • Ile czasu będziemy mogli poświęcić na wyciskanie soku.
  • Z czego sok będzie wyciskany.
  • Jak często sok będzie wyciskany.
  • Ile soku będzie wyciskane jednorazowo.
  • Czy potrzebne nam będą dodatkowe funkcje (przygotowywanie masła orzechowego, lodów, sorbetów i innych).

Kiedy już określimy swoje potrzeby, wybór urządzenia stanie się znacznie łatwiejszy.

Sokowirówka

Sokowirówka działa na innej zasadzie niż wyciskarki. Owoce i warzywa rozdrabniane są w niej za pomocą ostrzy, które obracają się z dużą prędkością. Następnie poddawane są sile odśrodkowej, dzięki czemu przez wykonane ze stali nierdzewnej sitko przeciskany jest sok.

Wadą urządzenia jest hałas, jaki powstaje podczas jego pracy oraz to, że szybkie obroty powodują nagrzewanie i napowietrzanie soku, a co za tym idzie utlenianie zawartych w nim cennych składników. Przygotowany w sokowirówce sok jest rzadki, wodnisty i szybko się rozwarstwia.Nadaje się do natychmiastowego spożycia, natomiast nie powinien być przechowywany.

Duże zalety tych urządzeń to stosunkowo niska cena oraz szybkość, z jaką działają. Dzięki wysokim obrotom sokowirówki wyciskają sok znacznie szybciej niż wyciskarki.

Niestety otrzymany w nich sok wykazuje mało wartości odżywczych. Cięcie włókien roślinnych ostrzami oraz utlenianie się soku pozbawia go wielu witamin, a także żywych enzymów roślinnych. Sokowirówka doskonale radzi z wyciskaniem takich składników jak marchew, jabłko i burak, nieco gorzej natomiast z wyciskaniem soku z warzyw liściastych oraz owoców jagodowych.

Wyciskarka do soków

Sposób działania wyciskarek oparty jest o zupełnie inną technologię niż w przypadku sokowirówek. Tutaj działa umieszczony w urządzeniu wałek (wyciskarki jednoślimakowe) lub dwa wałki (wyciskarki dwuślimakowe). Wałki określane są też niekiedy jako ślimaki, stąd nazwy urządzeń.

Wyciskarki działają na wolnych obrotach, dlatego pracują znacznie ciszej niż sokowirówki. To ich niewątpliwa zaleta. Umieszczone w nich ślimaki przy wolnych obrotach powoli, ale mocno miażdżą owoce i warzywa, wyciskając z nich sok, który następnie przeciskany jest przez sitko.Ponieważ podczas wyciskania włókna roślinne nie są przecinane, a sok nie jest nagrzewany i napowietrzany, zachowuje znacznie więcej cennych wartości odżywczych. Znajdują się w nim witaminy, minerały, żywe enzymy roślinne oraz inne cenne dla naszego zdrowia fitozwiązki. Jak podają specjaliści od zdrowego żywienia, szczególnie istotna jest zawartość żywych enzymów roślinnych.

Soki otrzymywane w wyciskarkach są gęste, smaczne i pożywne. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych znalazły zastosowanie w przeciwnowotworowej diecie Gersona. Im mocniej miażdżone są owoce i warzywa, tym więcej wartości odżywczych będzie zwierał sok. Najlepiej pod tym względem wypadają prasy do soku (to w nich przygotowuje się sok w Klinice Gersona), tuż za nimi są wyciskarki dwuślimakowe i jednoślimakowe. Blado na ich tle wyglądają pod tym względem sokowirówki.

Prasa do soku

Te urządzenia są nieco mniej popularne od wyciskarki jednoślimakowej i dwuślimakowej. Otrzymane soki są bardzo wartościowe pod względem składu oraz klarowne. Najdłużej też zachowują wartość odżywczą. Prasy mają jednak sporo wad. Wśród nich należy wymienić wysoką cenę, głośną pracę oraz małą popularność urządzenia.

Wyciskarki dwuślimakowe

Charakteryzują się cichą, ale jednocześnie wolną pracą. Otrzymywane w nich soki są bogate w składniki odżywcze. Wyciskarki dwuślimakowe bardzo dokładnie wyciskają sok, jako produkt uboczny pozostawiając suchą pulpę.

Wyciskarki jednoślimakowe

Przy ich pomocy otrzymamy wartościowy pod względem wartości odżywczych sok. Działają cicho, ale, dzięki temu, że urządzenie wyposażone jest w jeden ślimak, szybciej niż wyciskarki dwuślimakowe.

Zaletą wyciskarek jest to, że pozwalają na wyciskanie soku z owoców, warzyw, ziół oraz roślin liściastych. Działają cicho, choć wolniej niż sokowirówki. Zależnie od modelu pozwalają na przygotowywanie lodów, sorbetów, masła orzechowego i wielu innych produktów. Przyrządzony w wolnoobrotowych wyciskarkach sok może być przechowywany przez 24 – 48 godzin, bez utraty wartości odżywczych. Ich wadą jest niestety cena urządzenia (niższa niż w przypadku prasy, ale wyższa niż cena sokowirówek). To wielu producentów rekompensuje konsumentom sprawnym serwisem i długim okresem gwarancji.

Wybierając urządzenie do wyciskania soków, warto wcześniej dobrze zastanowić się, czego po nim oczekujemy. Jeśli zależy nam na jakości wyciskanych soków, zdecydowanie lepsze będą wyciskarki. Jeśli priorytetem jest szybkość wyciskania – sokowirówki.

Jeśli poszukujesz więcej informacji na temat wyciskarek, znajdziesz je na stronie https://wyciskarkisokow.pl



Przeczytaj również:

Stosowanie olejków CBD w ciąży. Czy to bezpieczne? Podobnie jak stosowanie innych suplementów, przyjmowanie CBD w trakcie ciąży może budzić uzasadnione wątpliwości. Wokół olejków CBD i innych substancj...
Dynia – dla zdrowia i urody Dynia w ostatnich latach zyskała na popularności. To warzywo, z którego możemy przyrządzić wiele pysznych potraw, takich jak ciasto, zupę czy placki. ...
4 mity o implantach piersi, w które ludzie nadal wierzą Powiększanie piersi jest jedną z najczęściej wykonywanych operacji na całym świecie. Jeszcze kilkanaście lat temu panie z implantami były uznawane za ...
Ocet – na ratunek stopom! Nasze stopy wykonują każdego dnia bardzo ciężką pracę, a zdarza się, że zaczynamy o nich myśleć dopiero wtedy, gdy zabolą albo zaczynają sprawiać prob...
Efekty przyjmowania preparatów na stawy Suplementy na stawy mogą mieć wiele pozytywnych efektów działania. Zniwelowanie bólu i wzmocnienie stawów są tymi najbardziej pożądanymi. Jakie środki...
Farbowanie włosów a ciąża Farbowanie włosów przez kobiety będące w ciąży już od wielu lat budzi mnóstwo kontrowersji. Zdania są podzielone. Istnieje tylu zwolenników farbowania...
Wypadające włosy – jak sobie z tym radzić? Włosy, aby pięknie wyglądały powinny zostawać każdego dnia poddawane odpowiedniej pielęgnacji. Na szczególną uwagę i dbałość zasługują włosy słabe i m...
Dieta wątrobowa czyli menu lekkostrawne Wątroba jest jednym z bardziej ważnych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Nie ulega zatem żadnej wątpliwości, że powinniśmy o nią dbać w odpowi...
Odchudzanie, dzięki naturalnym sposobom Odchudzanie jest procesem trudnym, długotrwałym i wymaga ogromnej siły woli oraz motywacji. Niestety nawet najtrudniejsze wysiłki często kończą się kl...
Jak przygotować ciało do wakacji Wakacje to długo wyczekiwany okres niemal przez każdego. To moment, kiedy można się zrelaksować, odprężyć, odciąć od problemów i przebywać na słońcu, ...